Formula ykkösten perhetallin taru ohi – koskettaa myös suomalaista urheiluhistoriaa

Frank Williams otti riskin ja pestasi Keke Rosbergin kuljettajakseen 1982. Keke kiitti luottamuksesta voittamalla maailmanmestaruuden

Frank Williams otti riskin ja pestasi Keke Rosbergin kuljettajakseen 1982. Keke kiitti luottamuksesta voittamalla maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Frank Williamsin perheyrityksen taru on Formula ykkösissä ohi. Williams on merkittävä osa suomalaista F1-historiaa Keke Rosbergin voitettua tallin autolla 1982 maailmanmestaruuden.

FORMULA 1 Formula ykkösten viimeinen perheyritys, Williams-talli, on vaihtanut omistajaa. Tallin uusi omistaja on yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Dorilton Capital.

Yllätyksenä tallin omistajavaihdos ei tullut. Pikemminkin oli yllättävää, että talli saatiin kaupattua vasta nyt. Williamsin perheellä kun ei enää ollut kunnon resursseja tallin pyörittämiseen.

– Tämä on loppu Williamsin aikakaudelle perheomisteisena tiiminä. Tiedämme kuitenkin, että olemme hyvissä käsissä, kommentoi Williamsin apulaistallipäällikkö Claire Williams tallin tiedotteessa.

Uusi omistaja pyrkii nostamaan takarivien talliksi taantuneen Williamsin takaisin huipulle. Vuonna 2022 F1:n tekniset säännöt muuttuvat ja silloin Williamsilla on tilaisuus kuroa eroa umpeen.

– Dorilton Capital tunnetaan pitkäjänteisestä investointitavastaan. Avaintavoite on Williams-tallin kilpailukyvyn palauttaminen. Nyt alkaa jännittävä, uusi aikakausi, ilmoittaa Claire Williams.

Claire Williams tuskin kuitenkaan jatkaa tallin johdossa. Williams-nimi säilytetään, mutta Williamsin perhe ei enää tule olemaan mukana tiimin toiminnassa.

Tallin perustaja Frank Williams on viime vuosina kärsinyt terveysongelmista ja johtanut tiimiä vain nimellisesti. Todellinen vastuu Williamsin johtamisesta on ollut Frankin tyttärellä Clairella.

Frankin osaamista olisi varmasti tarvittu, sillä kauden 2016 jälkeen Williams on taantunut kilpailussa pahasti. Clairen osaamista on kyseenalaistettu toistuvasti, eikä aiheetta, koska tulokset ovat olleet kehnoja.

Williams on joka tapauksessa Formula ykkösten historian merkittävimpiä tarinoita. Tallin taru koskettaa myös läheisesti suomalaista F1-historiaa.

Frank Williams tunnettiin 1970-luvun alussa intohimoisena moottoriurheilun harrastajana, jolla ei vain tahtonut olla rahaa tallinsa pyörittämiseen. Aina rahaa ei ollut edes puhelinlaskuihin ja toisinaan Frank joutui hoitamaan tallin asioista puhelinkopista, koska hänen henkilökohtainen puhelinliittymänsä oli maksamattomien laskujen takia suljettu.

Ennen vuotta 1978 Williams osti autonsa valmiina toiselta valmistajalta. Ensimmäisen varsinaisen Williams-auton suunnitteli neroksi osoittautunut Patrick Head kaudelle 1978. Samoihin aikoihin talli sai pääsponsorikseen saudiarabialaisen lentoyhtiön Saudian ja loppu onkin historiaa.

Williams nousi parissa vuodessa F1:n huipulle, kun australialainen Alan Jones voitti 1980 maailmanmestaruuden. Vuosien 1980-1997 aikana tallin autoilla voitettiin seitsemän kuljettajien ja peräti yhdeksän valmistajien maailmanmestaruutta.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Kaudelle 1982 Frank Williams pestasi toiseksi ajajakseen suomalaisen Keijo Rosbergin, kun Jones yllättäen lopetti uransa. Keke sai paikan, koska tähtikuljettajat olivat kiinni sopimuksissaan. Sensaatiomaisesti Keke ajoi 1982 maailmanmestariksi.

Rosbergin myötä Formula ykkösistä tuli yksi suosituimmista urheilusarjoista Suomessa. Rosberg nosti Formula ykkösiin suojattinsa Mika Häkkisen, joka voitti McLarenilla maailmanmestaruuden 1998 ja 1999.

Rosberg teki Suomea myös kansainvälisesti tunnetuksi. Hän edisti huomattavastikin suomalaisen urheiluviihdeteollisuuden kansainvälistymistä.

Jos Frank Williams ei olisi ottanut riskiä palkkaamalla Keken, voisi F1:n suosio olla Suomessa huomattavasti marginaalisempi. Häkkinen ei välttämättä olisi koskaan noussut Formula ykkösiin.

Suuret autonvalmistajat rynnivät Formula ykkösiin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa. Williams pysyi F1:ssä huipulla tekemällä yhteistyötä Hondan ja Renaultin kanssa. Mestaruuksia tallin autoilla voittivat Jonesin ja Keken jälkeen Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill ja Jacques Villeneuve.

Vuonna 1986 Frank Williams joutui Ranskassa vakavaan auto-onnettomuuteen. Hän halvaantui, mutta jatkoi siitä huolimatta työtään tallin johdossa.

Vielä 2000-luvun alkupuolella Williams taisteli kärkipäässä toimittuaan BMW:n tehdastallina. Yhteistyö päättyi 2005, eikä paluuta huipulle enää ollut. Maailmantalouteen 2008 iskenyt finanssikriisi moukaroi myös autoteollisuutta, eikä Williams enää löytänyt rahakasta kumppania.

Viimeisen osakilpailuvoiton Williamsin perheyritykselle toi venezuelalainen Pastor Maldonado vuoden 2012 Barcelonan osakilpailusta. Vuosina 2014-2016 Valtteri Bottas ajoi Williamsille vielä useampia palkintosijoja. Viimeistä kertaa Williamsin perheyrityksessä saavutettiin palkintosija 2017, kun Lance Stroll ajoi Bakun kisassa kolmanneksi.

Nyt Williamsin perheyrityksen 53 vuotta kestänyt tarina on ohi. Mikään toinen yksityistalli ei ollut mukana saman tahon pääomistuksessa yhtä kauaa.

Frank Williams ansaitsisi elämäntyöstään virallisen tunnustuksen Suomen valtioltakin. Hän ei itse välttämättä edes tiedosta, miten merkittävässä roolissa hän on suomalaisessa urheiluhistoriassa ollutkaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottakselle kylmää kritiikkiä – ”Hän hukkasi maailmanmestaruuden”

Kommentoi Facebookissa