Fortum hankki enemmistön Uniperista – Suomella on nyt yksi Euroopan saastuttavimmista energiajäteistä

Fortumin Uniper-kauppaa on kummeksuttu, kun samaan aikaan Suomen hallitus vakuuttaa tekevänsä Euroopan kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa.

Fortumin Uniper-kauppaa on kummeksuttu, kun samaan aikaan Suomen hallitus vakuuttaa tekevänsä Euroopan kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa. (Kuva Fortum)

Saksalaisen energiayhtiön omistuksessa on toistakymmentä hiilivoimalaa eri puolilla Eurooppaa.

TALOUS Valtionyhtiö Fortum on sopinut hankkivansa Elliottin ja Knight Vinken yhteensä yli 20,5 prosentin Uniper-omistukset noin 2,3 miljardin euron kokonaishintaan. Fortumin omistusosuus saksalaisessa energiajätissä nousee näin yli 70,5 prosenttiin ja Uniper-kokonaisinvestointi noin 6,2 miljardiin euroon. Osakejärjestely rahoitetaan olemassa olevilla kassavaroilla ja Barclays Bank PLC:n myöntämällä rahoituksella.

Järjestelyn loppuun saattaminen edellyttää viranomaishyväksyntöjä Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Fortum itse edellyttää, että Uniperin hallintoneuvoston kokoonpano muutetaan viipymättä Fortumin omistusosuutta vastaavaksi. Fortum on päättänyt, ettei se lunasta vähemmistöosakkeita ainakaan seuraavan kahden vuoden aikana

Fortum sanoo tavoitteenaan olleen yhteisestä kehityssuunnasta sopiminen Uniperin johdon kanssa, mutta keskustelut ovat päättyneet kerta toisensa jälkeen tuloksettomina. Yhtiö uskoo, että nykyisen omistusrakenteen selkiyttäminen vakauttaa Uniperin tilanteen.

– Olen vakuuttunut, että yhdessä voimme tarjota houkuttelevia mahdollisuuksia molemmille yhtiöille ja niiden työntekijöille. Fortumin osakkeenomistajille järjestely tarkoittaa osakekohtaisen tuloksen kasvua, toteaa Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Fortumilla on ollut aikaisemmin 49,9 prosentin osuus Uniperista, mutta nyt se saa enemmistön energiajätistä, jonka omistuksessa on toistakymmentä hiilivoimalaa eri puolilla Eurooppaa. Valtionyhtiön osallisuutta on kummeksuttu, kun samaan aikaan hallitus vakuuttaa tekevänsä Euroopan kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa.

– Energiamurros vaatii tulevina vuosikymmeninä mittavia investointeja paitsi uusiutuviin energialähteisiin myös kaasuun, energian varastointiin ja muihin toimitusvarmuutta parantaviin joustoratkaisuihin sekä päästöjen vähentämiseen myös teollisuudessa, liikenteessä, lämmityksessä ja jäähdytyksessä, Pekka Lundmark sanoo.

– Yhtiöillä on erinomaisesti toisiaan täydentävää osaamista ja noin kolmen miljardin euron yhteenlaskettu käyttökate. Tältä pohjalta olemme vahvoissa asemissa tarttumaan muutosten tarjoamiin kasvumahdollisuuksiin – edellyttäen tietenkin, että teemme sen hyvässä yhteistyössä, Lundmark vakuuttaa.

Ympäristöjärjestö CAN Europen laskelmien mukaan Fortum käytännössä päätyi Uniper-kaupalla kymmenen eniten saastuttavan hiilivoimayhtiön ja sähköntuottajan joukkoon Euroopassa.

Uniper on sitoutunut myös lähes miljardilla eurolla venäläisen maakaasu- ja öljykonserni Gazpromin omistaman Nord Stream 2 -kaasuputken rahoittamiseen.

Lue myös: Suomi ryhtyy venäläisen kaasuputken rahoittajaksi – Fortumin ostotarjous Uniperista hyväksyttiin

Kommentoi Facebookissa