NÄYTTELY Visuaalisesti rikkaassa ja elävässä kaupunkikulttuurissa nähdään värikäs katutaiteen kirjo: graffitit, julkiset muraalit, tägit ja tarrat sekä muu esittävä taide. Viimeisen 10 vuoden aikana asennemuutos sekä julkisia isoja seinämaalauksia että graffitia kohtaan on muuttunut positiivisemmaksi.
Julkinen taide koetaan asukkaiden elinpiiriä rikastuttavaksi. Kadulta museoon -sarjassa graffitikokemusta ja urbaania ympäristöä tutkinut Piritta Malinen tulkitsee katutaidetaustaisen Jussi TwoSevenin All Is One -näyttelyä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.
Jussi TwoSeven on yksi nykyhetken tunnetuimmista suomalaisista muraalimaalauksia tekevistä kuvataiteilijoista, hänen uransa kuvataiteilijaksi on poikkeuksellinen. Hän on vuonna 1983 Espoossa syntynyt helsinkiläinen katutaidetaustainen kuvataiteilija, joka kasvoi graffitikulttuurin parissa ja perinteisen graffitin vaikutus on vieläkin nähtävissä hänen teoksissaan.
TwoSeven on 2000-luvun alusta alkaen käyttänyt sabluunatekniikkaa ja spraymaalia taiteen tekemisen tekniikkana. Hän on tunnettu mustavalkoisista muraaleista, joissa hän kuvaa villejä metsän eläimiä. Huuhkajat, sudet ja karhut ovat levittäytyneet niin Suomeen kuin ulkomaillekin.
Jussi TwoSevenin teoksia on esillä nykyisin gallerioissa ja museoissa, mutta edelleen hän käyttää taiteilijanimeä Jussi TwoSeven (27), joka juontaa juurensa graffititaustasta.
Kadulta museoon -videosarjassa avataan graffititaiteen käsitteitä ja katutaiteen tyypillisiä piirteitä sekä urbaania ympäristösuhteen käsittelyä. Piritta Malisen väitöskirja Kannu vie – kohti taidetta? tutki kuvataideopetusta ja graffitikulttuurin vuorovaikutusta. Malinen väitteli vuonna 2011 ja hän toimii kuvataiteen lehtorina.
Kadulta museoon -videosarja on yhdeksänosainen, joista neljä on julkaistu ja katsottavissa taidemuseon Instragram tv:ssä.
Lue myös: Valokuvataiteen museossa avautuvat kesänäyttelyt – luonto ja ympäristö vahvana kohteena
Kommentoi Facebookissa