Postimuseo esittelee Tom of Finlandin kirjeenvaihtoa – ”Hänen kirjeitään värittää humaani ja sivistynyt henki”

Ennen mainosalaa Laaksonen työskenteli ravintolamuusikkona lähes kymmenen vuoden ajan ja soitti säännöllisesti muun muassa legendaarisen helsinkiläishotelli Palacen baarissa.

Ennen mainosalaa Laaksonen työskenteli ravintolamuusikkona lähes kymmenen vuoden ajan ja soitti säännöllisesti muun muassa legendaarisen helsinkiläishotelli Palacen baarissa. (Kuva Perhealbumi)

Touko Laaksosen elämä kuuluisan nimimerkin takana on säilynyt monille arvoituksellisena.

NÄYTTELY Postimuseon Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn teema jatkuu verkossa Tom of Finlandin, taiteilija Touko Laaksosen kirjeenvaihdon esittelyllä.

Kirjeiden Tom of Finland -verkkonäyttely on niin ikään avautunut Postimuseon verkkosivulla, jossa kirjeenvaihtoa on sekä kuunneltavissa että luettavissa. Kirjeet tulkitsee näyttelijä Ville Virtanen.

Touko Laaksosen (1920–1991) homoeroottinen taide on saanut maailmanlaajuista huomiota, mutta hänen elämänsä nimimerkin Tom of Finland takana on säilynyt monille arvoituksellisena. Laaksosen kirjeenvaihtoa on säilynyt runsaasti kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Kirjeenvaihto esittelee Laaksosen nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, rakkaana enona, ystävänä ja lopulta sairaana vanhana miehenä.

– Näin monelle vuosikymmenelle ulottuva kirjeenvaihto tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Tomin persoonaan ja tietysti ajankuvaan.  Minulle avain miehen henkilön ymmärtämiseen on ollut hänen monet kokemukset: jatkosota, opiskeluvuodet Sibelius-Akatemiassa, matkat ja viime kädessä muistot, jotka innoittivat häntä kuvailemaan niitä kirjeissä uskotulleen eli vanhemmalle sisarelleen Helylle.

Juttuvinkki: Göran Schildtin 400 valokuvaa julki – seikkailuja, aurinkoa ja tunnettuja matkalaisia Alvar Aallosta Vivica Bandleriin

– Hänen kirjeitään värittää humaani ja sivistynyt henki, kertoo Tom of Finland Foundationin edustaja, toimittaja Susanna Luoto.

Sukuaan rakastavan, taitavasti kirjoittavan Touko Laaksosen kirjeiden takaa paljastuu vaatimaton, humaani ja huumorintajuinen mies, joka rakasti musiikkia.

– Myöhemmin taide nousi etusijalle ja sen vaikutus on muodostunut suuremmaksi kuin hän osasi ikinä uneksiakaan, Luoto jatkaa

Näyttely Unohtumattomia kirjeitä Suomessa on avoinna 31.1.2021 saakka Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lue myös: Tekoäly muunsi Edelfeltin kirjeet äidille helposti luettavaan muotoon − ”Hän on kerrassaan viihdyttävä”

Kommentoi Facebookissa