Hallitukseen tulee 19 ministeriä – hallitusohjelman yksityiskohtia on vuodettu kilpaa medialle

Antti Rinteen mukaan mitään kiistaa ei enää ole ja näkemyseroista on sovittu.

Antti Rinteen mukaan mitään kiistaa ei enää ole ja näkemyseroista on sovittu. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Ennakkotietojen mukaan pakkoruotsi tulee ja aktiivimalli poistuu, bensiini- ja alkoholivero nousee, tulovero laskee.

HALLITUS Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti sunnuntai-iltana, että hallitusohjelma olisi valmis ja ministerijako tehty. SDP:n kanssa neuvotteluja ovat käyneet keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Näin Rinne Twitterissä:

”Vajaan neljän viikon urakka on nyt takana. Hallitusohjelma on valmis ja ministerijako on tehty, hän kirjoittaa. Kiitos kaikille hyvähenkisestä, rakentavasta ja ratkaisuhakuisesta neuvotteluprosessista!”

Antti Rinne kommentoi medialle Säätytalolla, että uuteen hallitukseen tulee 19 ministeriä. Ylen tietojen mukaan RKP saa hallitukseen kaksi ministeriä ennakoidun yhden sijasta. Tiedotustilaisuus hallituksesta pidetään maanantaina aamupäivällä keskuskirjasto Oodissa.

Hallitusohjelmasta on vuodettu kilpaa tietoja medialle, esimerkiksi Iltalehti on julkaissut koko 135-sivuisen ohjelmaluonnoksen. Jos vuotoja ei ole tehty tahallaan ja Antti Rinteen tietäen – esimerkiksi kansan mielipiteen kartoittamiseksi – pääministeri Rinteellä on paha lojaliteettiongelma heti lähdössä käsissään.

Ennakkotietojen mukaan Rinteen kuuluisa vappusatanen on muuttunut 50 euroksi, jolla pienimpiä eläkkeitä nostetaan. Aktiivimallin leikkuria ollaan poistamassa, mutta kotitalousvähennyksen summaa myös laskemassa. Bensiinin, dieselin, tupakan ja alkoholin veroja ollaan korottamassa. Tuloveroa oltaisiin keventämässä pienituloisilta.

Oppivelvollisuus on laajentumassa koskemaan myös ammattikouluja ja lukioita, joka tarkoittaa maksuttomia kirjoja. Pakkoruotsi tekisi paluun, eli se olisi jälleen pakollinen kieli ylioppilaskokeissa. Lisäksi RKP:lle tärkeä Vaasan sairaala olisi saamassa laajan päivystyksen oikeudet.

Pakolaiskiintiötä oltaisiin nostamassa ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valvomiseksi voitaisiin käyttää jalkapantaa. Poliisien määrää oltaisiin lisäämässä 300 viralla, ja Hornet-hävittäjät korvattaisiin täysimääräisesti.

Lue myös: Antti Rinne uskoo hallitusohjelman olevan pian valmis – ”Käydään läpi, että ollaan kaikki samaa mieltä teksteistäkin”

Kommentoi Facebookissa