Hallitukselta miljoonatuki tv-kanavalle – jollaista ei ole edes toiminnassa

Pääministeri Juha Sipilä on tukenut ministeri Anne Bernerin kiistanalaisiakin hankkeita.

Pääministeri Juha Sipilä on tukenut ministeri Anne Bernerin kiistanalaisiakin hankkeita. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

Tuleeko seuraavaksi Maikkarigate, jossa toimiluvan tai tukiehtojen muutos vedetään Hjalliksen hatusta?

TELEVISIOTUKI Hallitus päätyi viime viikolla esittämään vuoden 2017 lisäbudjetissa miljoonan euron tukea niin sanottujen ”yleisen edun” TV-kanavien uutis- ja ajankohtaistoiminnan tukemiseksi. Lisäksi median innovaatiotuesta Tekesille jäävää rahaa kohdennetaan uudelleen samaan asiaan, jolloin tukipotti lienee lähempänä kahta miljoonaa euroa.

Kyseessä on kansanedustaja Harry Harkimon työryhmän ehdotuksen mukainen esitys, vaikka summasta on tingitty. Harkimon raportti määritteli tukeen oikeutetun ohjelmatuotannon seuraavasti:

”Uutis- ja ajankohtaissisältöihin luetaan myös yksittäiset ajankohtaisia poliittisia, yhteiskunnallisia asioita käsittelevät ohjelmat.”

Suurin tuen saaja olisi ollut kiistatta MTV. Kulmakarvoja kohotti tieto, että Harkimo itse teki viime vuoteen asti viiden vuoden ajan talk showtaan MTV:lle – jolle Harkimon esityksen mukaan voisi maksaa jatkossa valtion tukea. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Vielä erikoisemmaksi tukipäätöksen tekee se, että miljoonat on nyt kohdennettu televisiokanavalle, jollaista ei myönnettyjen toimilupien mukaan ole Suomessa enää toiminnassakaan.

Tukea voitaisiin myöntää kansanedustaja Harry Harkimon työryhmän esittämällä tavalla uutistoiminnan toimituskustannuksiin.
Tukea voitaisiin myöntää kansanedustaja Harry Harkimon työryhmän esittämällä tavalla uutistoiminnan toimituskustannuksiin. (Kuva AOP)

”Yhtään hakemusta ei tullut”

Valtioneuvosto myönsi television ohjelmistotoimiluvat UHF-alueen kanavanippuihin A-F toimilupakaudelle 17.5.2017–10.1.2027. Kaikille haetuille ohjelmistoille myönnettiin toimiluvat, yhteensä 55 kanavaa. Suurin osa hakemuksista koski olemassa olevia televisio-ohjelmistoja.

MTV Sisällöt Oy sai 16 kanavalle ohjelmistotoimiluvan, Sanoma Media Finland Oy:llä on 8 lupaa. Mutta viestintäviraston ilmoitus päättyy tarkentavaan kommenttiin, jolla onkin nyt yllättävää merkitystä.

”Yhtään hakemusta yleisen edun kanavaksi ei tullut. Yleisen edun kanavalla ei tarkoiteta Yleisradio Oy:tä, joka ei tarvitse toimilupaa ja jonka julkisen palvelun tehtävästä säädetään omassa erityislaissaan.”

Hallitus esittää siis miljoonia uutistoiminnan tukemiseksi sellaiselle kanavalle, jollaista ei ole olemassa. Ohjelmistotoimiluvan myöntäminen yleisen edun televisiotoimintaan edellyttää seitsemän kohdan täyttämistä.

Hakijan on oltava suorittanut laissa säädetyn hakemusmaksun, lähetykset ovat vapaasti vastaanotettavissa ja lähetyksiä voi vastaanottaa valtakunnallisesti lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa.

Sen lisäksi lähetysten on sisällettävä päivittäin suomen- tai ruotsinkielisiä ohjelmia, uutisia ja ajankohtaisohjelmia, laissa tarkoitetut ääni- ja tekstityspalvelut sekä hakija on toimittanut riittävän selvityksen ohjelmiston jakelun järjestämisestä.

Kaikille haetuille ohjelmistoille myönnettiin toimiluvat, yhteensä 55 kanavaa
Kaikille haetuille ohjelmistoille myönnettiin toimiluvat, näitä oli yhteensä 55 kanavaa. (Kuva Fotolia)

Onko sattumaa olemassa?

Yleisen edun kanavalupia voi viestintäministeriön mukaan vielä anoa, aikaisemmin tällaisia kanavia ovat olleet MTV3, Nelonen ja Fox. Yleisesti arvioidaan, että tukimiljoonat olisivat valuneet lähes kokonaan MTV:lle. Sanoma-omisteinen Nelonen lopetti oman uutistoimintansa muutama vuosi sitten, jäljellä ovat enää Helsingin Sanomien sähkeuutiset.

Tuntuisi erikoiselta, jos Harkimon työryhmän esittämää ja hallituksen hyväksymää miljoonatukea ei mikään taho olisi ollut lobbaamassa. Nyt odotetaan, hakeeko joku miljoonatuen toivossa uutta lupaa, vai muutetaanko kömmähdyksen johdosta hallituksen esityksen tukiehtoja kaikessa hiljaisuudessa.

MTV on ollut vuosia taloudellisissa vaikeuksissa, tuotantoa on ulkoistettu ja kymmeniä toimittajia on irtisanottu. MTV:n uutistuotannosta vastaa nykyisin Mediahub.

Journalistien ammattilehdessä paljastettiin viime vuoden maaliskuussa Ylegaten kolmannen kirjoittajan Jarno Liskin toimesta, kuinka Maikkarin rahat kulkevat sen omistajan Bonnier-konsernin kautta veroparatiisiin.

Bonnier on lainannut esimerkiksi miljoonia MTV:lle luxemburgilaisesta tytäryhtiöstään, jonka kautta ne kierrätetään Ruotsiin. Kuvio on rakennettu huolella, nykyinen MTV on perustettu vasta vuonna 2014 nimellä Bonext Oy, vuonna 2015 nimi muutettiin MTV Oy:ksi ja MTV Oy:stä tuli puolestaan MTV Sisällöt Oy.

Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Jouni Sipilä kertoi Japanissa tapahtuneesta maanjäristyksestä, mutta ruutuun ilmestyi hieman toisenlainen teksti.
Jouni Sipilä kertoi Japanissa tapahtuneesta maanjäristyksestä, mutta ruutuun ilmestyi hieman toisenlainen teksti. (Kuvakaappaus MTV3)

”Ruotsi on kakka”

Eikä tässä vielä kaikki. Kaikki tuntevat jo pääministeri Juha Sipilän osuuden Ylegatessa, ja jos eivät, voivat lukea asiasta tästä. Sipilän serkkujen bisneksistäkin on kirjoitettu paljon, esimerkiksi tässä.

Jos Yleisradion kanssa pääministerillä on ristiriitoja, niin paremmat suhteet hän omaa MTV:lle. Yhtiössä nimittäin työskentelee hänen veljensä Jouni Sipilä, joka toimi reportteriryhmän hallinnollisena esimiehenä viime vuoden loppuun asti.

Jouni Sipilä on puhunut veljestään hänestä kertovassa henkilökuvakirjassa sekä muun muassa Radio Dein haastattelussa. Valtakunnalliseen julkisuuteen uutistuottajana ollut Jouni Sipilä nousi marraskuussa 2016, kun hänen toimiessaan uutisankkurina MTV3:n Huomenta Suomessa ruutuun ilmestyi yllättäen teksti ”Ruotsi on kakka”.

Ei Jouni Sipilä varmasti valtion rahoituspäätöksiä yritä ohjailla, mutta ei hänen työpaikkansa pääministerin päätöksiin myöskään negatiivisesti vaikuta. Seura-lehti kysyi asiaa itse Jouni Sipilältä.

– Me emme ole tällaisista asioista keskustelleet, enkä ole millään tavalla tätä asiaa ajanut, enkä tämän tyyppisiin neuvotteluihin osallistunut. Siinä mielessä mieleni on puhdas.

Kommentoi Facebookissa