Hallitus haluaa artistit ja esiintyjät arvonlisäverollisiksi – ”Mahdollisuus hakeutua vapaaehtoisesti”

Artistien esiintyminen on arvonlisäverotonta, mutta esimerkiksi Cheekin yhtiö on jo nyt laskuttanut erikseen arvonlisäverolliset tuotantokulut.

Artistien esiintyminen on arvonlisäverotonta, mutta esimerkiksi Cheekin yhtiö on jo nyt laskuttanut erikseen arvonlisäverolliset tuotantokulut. (Kuva AOP)

Valtiovarainministeriö suunnittelee esiintyvien taiteilijoiden arvonlisäverotukseen muutosta.

ARTISTIT JA VEROTUS Kun joudutaan tiedottamaan hankkeesta, joka saattaisi aiheuttaa kiusallista kritiikkiä ja kysymyksiä, uutisointi kannattaa tehdä aivan juhlapyhien edellä. Näin suurin osa toimittajista on jo lähdössä viettämään lomapäiviä, jolloin uutisointi saattaa jäädä julkisuudelta lähes huomaamatta.

Aivan viime joulun alla esimerkiksi liikenneministeri Anne Berner ilmoitti myöntäneensä MTV:lle valtiolta 3 miljoonaa euroa verorahoja avustusta uutistoimintaan – yhtiölle joka kierrättää miljoonia veroparatiisin kautta.

Nyt omistajataho Bonnier on myymässä MTV:tä jo Telialle osana muuta kauppaa. Kaupan julkistamista uumoiltiin seuraavaksi suureksi juhlapyhäksi eli juhannukseksi, mutta kotoinen valtiovarainministeriömme ehti jo tarjota oman uutisensa.

Valtiovarainministeriö on lähettänyt 21.6.2018 lausunnoille esitysluonnoksen arvonlisäverolain muutoksesta julkisten esitysten osalta. Ehdotuksen mukaan esiintyville taiteilijoille, DJ:lle, muille julkisille esiintyjille ja urheilijoille sekä heidän esityksiään myyville ohjelmatoimistoille annettaisiin mahdollisuus hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioista ja esitysten myynnistä saatavista korvauksista. Myynteihin sovellettaisiin alennettua 10 prosentin verokantaa.

Hallitus perustelee esitystä sillä, että hakeutumalla verovelvolliseksi toimijat voisivat vähennysoikeuden avulla poistaa tekemiensä hankintojen sisältämän arvonlisäveron. Ehdotuksen tavoite ilmoitetaan olevan esiintymispalkkioiden arvonlisäverotuksen muuttaminen vastaamaan alan keskuudessa tapahtunutta kehitystä.

Esiintyvien taiteilijoiden esityksillä ei ole tähän asti ollut arvonlisäveroa. Sen sijaan monet artistit ovat jo nyt laskuttaneet erikseen arvonlisäverottoman esiintymisen sekä vähennyksiin oikeuttavan 24 prosentin arvonlisäverollisen teknisen tuotannon.

Esimerkiksi Eppu Normaali Oy on ollut arvonlisäverovelvollinen liiketoiminnasta jo vuodesta 1994 alkaen. Yhtiö tuottaa sekä arvonlisäverottomia esiintymisiä että muun muassa Akun Tehdas -aputoiminimen kautta arvonlisäverollista teknistä toteutusta.

Myös uransa syksyllä lopettavan Cheekin pyörittämä Liiga Music Oy on ollut heti perustamisestaan vuonna 2011 lähtien arvonlisäverovelvollinen, ja artisti laskuttaakin esiintymiskorvauksen lisäksi erikseen arvonlisäverollisen tuotannon. Yritys kiinnitti tänä keväänä ensimmäisen artistikiinnityksen levy-yhtiöön.

Artistit ovat näin jo pitkään voineet laskuttaa teknisen tuotantonsa arvonlisäverollisena, ja ovat myös pystyneet vähentämään arvonlisäverolliset kulunsa.

Asiasta on aika ajoin keskusteltu alan toimijoiden piirissä. Vapaaehtoinen arvonlisäverollisuus aiheuttaisi erikoisen tilanteen, jossa tapahtumiin olisi tarjolla kahden eri verokohtelun esiintyjiä.

Yleisen elämänkokemuksen mukaan tällä kerralla artisti ei maksaisi lisääntyneitä kuluja, vaan kymmenen prosentin arvonlisävero siirtyisi esiintymispalkkioihin. Lopullinen maksaja korotukselle olisi näin lipunostaja.

  • EDIT 23.6.: Arvonlisäverolain soveltamisalan ulkopuolelle on esiintymiskorvausten lisäksi toistaiseksi jätetty myös muun muassa terveydenhoito, ammatillinen koulutus sekä rahoitus- ja vakuutuspalvelut.

Lue myös: Vuosi vaihtui ja verot muuttuivat – työn verotus keveni, alkoholi-, tupakka- ja energiavero nousivat

Kommentoi Facebookissa