Haluaisitko ryhtyä lammaspaimeneksi Suomen suven keskelle? – Vastustuskyky paranee ja stressi lievittyy

Perhe ruokkii lammasta Oulujärven Ärjänsaaressa, joka oli uusi paimennuskohde viime vuonna.

Perhe ruokkii lammasta Oulujärven Ärjänsaaressa, joka oli uusi paimennuskohde viime vuonna. (Kuva Harri Tarvainen/ Metsähallitus)

Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaiselämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia.

PAIMENVIIKOT Metsähallituksen Paimenviikot ovat pian jälleen haussa. Suosituksi kesäkokemukseksi noussut lammaspaimentaminen on samalla äärimmäisen tärkeää luonnonhoitoa. Ensi kesänä paimennetaan yhteensä 15 eri kohteessa.

Vuonna 2020 paimenkohteiden joukossa on uusi kohde: Punkaharju. Pihlajaveden rannalla, korkealla harjulla sijaitseva entinen palovartijan talo tarjoaa uudenlaisen urbaanimman tavan kokea lammaspaimenen elämää. Kyseessä on muista kohteista poiketen maisemanhoito- ja kulttuuriperintökohde.

Haku paimeneksi alkaa viikon kuluttua ja lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä.

Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaiselämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne laidunlohkolta seuraavalle.

Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan perheen tai ystävän seurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita.

Paimenviikot tuovat monenlaista hyötyä niin paimenille kuin ympäröivälle luonnolle. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Paimenviikot ovat maksullisia ja saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. Haku alkaa keskiviikkona 15.1.2020 klo 12:00 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 22.1. klo 12 saakka.

Lue myös: Lemmikkikoiratutkimus vahvistaa – luontoyhteys on lapsenkin terveydelle tärkeä

Kommentoi Facebookissa