Hälyttävä lukema – jopa miljoonia huijaussoittojen yrityksiä suomalaisten puhelimiin kuukausittain

Jos olet saanut huijausviestin, älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.

Jos olet saanut huijaussoiton tai huijausviestin, älä soita takaisin tai vastaa viestiin. (Kuva Fotolia)

Kuluttajaliitto selvitti huijaussoitto-ongelman laajuutta operaattoreilta.

HUIJAUSSOITOT Lähes jokaisen henkilön puhelimeen on viime aikoina kilahtanut puhelu tuntemattoman oloisesta numerosta tai erikoisella maakoodilla.

Puhelin hälyttää vain hetken ja tekisi mieli soittaa takaisin ja kysyä kuka soitti. Se ei kuitenkaan kannata. Huijaussoittoja on nyt liikkeellä massoittain ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana

Huijauspuheluita saattaa olla hankala tunnistaa, sillä myös ulkomailta tulevia puheluita naamioidaan näyttämään suomalaisilta numeroilta. Mitä tehdä, jos tulee vastanneeksi?

– Sinänsä tällaiseen puheluun vastaamisesta ei ole mitään haittaa, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Yksi asia tulee kuitenkin aina olla kirkkaana mielessä. Älä koskaan kerro henkilötietoja, tunnuksia, salasanoja tai anna asennuttaa minkäänlaista ohjelmaa tai sovellusta omiin laitteisiin, Beurling-Pomoell painottaa.

Huijari saattaa esimerkiksi esittää soittavansa Microsoftilta ja kertoa, että vastaajan tietokoneessa on jokin ongelma.

– Kyseisen numeron voi laittaa puhelimen asetuksista estolistalle. Asiasta voi ilmoittaa myös omalle operaattorille, vinkkaa Beurling-Pomoell.

Soittojen määrä riippuu huijareiden aktiivisuudesta. Puhelut tulevat usein aalloittain. Entä miten toimia, jos puhelu tulee ulkomaan maakoodilla varustettuna numerosta?

– Jos et odota puhelua ulkomailta esimerkiksi tuttavalta tai sukulaiselta, puhelu on lähes varmasti huijaus- tai markkinointipuhelu. Älä soita takaisin, toteaa Beurling-Pomoell yksiselitteisesti.

Juttuvinkki: Postin nimissä lähetetty edelleen huijausviestejä – ”Yritys saada pankkitietoja tekstiviestillä”

Hälärisoitoissa eli niin sanotuissa wangiripuheluissa puhelin soi vain kerran tai pari. Niiden tarkoituksena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin. Takaisin soittamisesta napsahtaa lisäeuroja laskulle. Viime kuukausina puheluita on tullut paljon muun muassa Marokosta.

Kuluttajaliitto kysyi puhelinoperaattoreilta huijaussoitoista ja määrä paljastui mittavaksi. Operaattorit pystyvät estämään huijauspuheluita ja tilastoivat lukumääriä. Kuukausittain estetään jopa miljoonittain huijauspuheluita.

DNA kertoo estäneensä viime joulukuun aikana ulkomailta tulleita, mutta suomalaisiksi numeroiksi naamioituja huijauspuheluita yli 700 000. Lisäksi yhden soiton wangiripuheluita tuli joulukuussa merkittävä määrä etenkin Marokosta ja Lesothosta. Lesotholaisista numeroista tulleita puheluita estettiin joulukuun aikana 45 000 ja marokkolaisista numeroista soitettuja lähes 175 000.

Myös Telia kertoo tilastoivansa estettyjä wangiripuheluita ja arvioi pystyvänsä estämään näistä suurimman osan. Viikoittain voidaan estää kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia puheluita.

Liikkeellä on myös erilaisia tekstiviestihuijauksia. Huijareiden suosiossa on muun muassa ilmoittaa noudettavissa olevasta paketista. Vastaanottaja houkutellaan lataamaan sovellus, joka myöhemmin käyttää laitetta hyväkseen lähettämällä maksullisia viestejä tai hankkimalla pääsyn erilaisiin veloituksiin.

Mikäli epäilee tai tietää ladanneensa puhelimeensa saapuneen viestin perusteella tällaisen haitallisen sovelluksen, se kannattaa välittömästi poistaa ja ladata turvallisempi sovellus virallisesta sovelluskaupasta. Asiasta voi tehdä tutkintapyynnön poliisille sekä ilmoittaa tapahtuneesta omalle operaattorille.

Lue myös: Huijari vei tietokoneen avulla pankkitililtä lähes 300 000 euroa – ”Kohteena ovat usein varakkaat ja iäkkäät henkilöt”

Kommentoi Facebookissa