MIKROBIT Antimikrobisiin pinnoituksiin erikoistuneen Nanoksi Finlandin mittaukset osoittavat, että metron ovenkahvassa tai liukuportaiden käsinojassa voi olla yhtä paljon mikrobeja kuin miesten vessan lavuaarissa. Nanoksi tutki pintojen puhtautta ATP-hygieniamittarilla julkisissa tiloissa.
Luminometriä eli ATP-mittaria käytetään yleisesti osana elintarvike- ja siivousalan omavalvontaa. Mitä suurempi mittarin RLU-arvo on, sitä enemmän pinnalla on likaa. Mittaukset osoittivat, että metron ovenkahvassa ja liukuportaiden käsinojassa voi olla vielä suurempi tai yhtä suuri määrä mikrobeja kuin wc-tiloissa.
– Esimerkiksi metron ovenkahvan RLU-arvo ennen nanopinnoitusta oli lähes 30 000, mutta nanopinnoituksen jälkeen arvo oli 210. Vertailun vuoksi tavallisilla sairaalaosastoilla hyväksyttävä arvo on 450 RLU. Teho- ja leikkausosastoilla arvon tulee olla alle 250 RLU, Nanoksin toimitusjohtaja Jukka Laks sanoo.
Likaiset pinnat aiheuttavat Suomessa tuhansia hengitystieinfektioita joka vuosi. Yhtiö on kuluneen kevään ja kesän aikana tehnyt antimikrobisia valokatalyysipinnoituksia satoihin kohteisiin ympäri Suomen. Laksin mukaan nanopinnoituksen avulla pinnasta voidaan saada yhtä puhdas kuin sairaalan leikkausosastolla.
Itsedesinfioituva, huonevaloa hyödyntävä katalyysipinnoite tuhoaa pinnoilta vaipalliset virukset ja bakteerit. Pinnoitteesta on hyötyä myös koronaviruspandemiassa, sillä koronavirus tarttuu pisaratartunnan lisäksi myös pinnoilta.
Mittauksen mukaan eräässä kohteessa julkisen miesten vessan lavuaarin RLU-arvo oli ennen nanopinnoitusta runsaat 23 000. Liukuportaiden käsinojan arvo ennen pinnoitusta oli lähes 20 000. Nanopinnoituksella lavuaarin RLU-arvo saatiin laskettua lukemaan 9 ja liukuportaiden käsinojan arvo lukuun 53.
– Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan jopa 100 000 suomalaista sairastaa vuosittain jonkin infektion. Näistä joka kolmannen eli noin 30 000 aiheuttaa influenssa A tai B. Nämä luvut eivät vielä pidä sisällään koronavirusinfektioita, Nanoksin tuotekehityksestä vastaava tutkija, fyysikko Pasi Keinänen huomauttaa.
Nanopinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi. Valokatalyysissä valon avulla käynnistyy kemiallinen reaktio, jossa vapautuvat happiradikaalit reagoivat pinnalla olevien mikrobien kanssa ja tuhoavat ne. Valokatalyyttinen pinnoite tappaa näin viruksia, bakteereja, homeitiöitä ja muita haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.
Valokatalyysia käytetään Suomessa yleisesti, kun esimerkiksi vettä ja ilmaa puhdistetaan erilaisista haitta-aineista. Valokatalyysissa tapahtuvaan reaktioon tarvitaan katalyyttinä toimiva aine, esimerkiksi titaanidioksidi. Se on myrkytöntä ja turvallista ainetta, jota käytetään yleisesti muun muassa elintarviketeollisuudessa, maaleissa, hammastahnoissa, aurinkovoiteissa ja makeisissa.
Tampereen yliopiston tutkimus on vahvistanut pinnoitteiden toimivuuden. Laaduntarkastusyhtiö SGS Groupin selvitys puolestaan osoitti, että käytetty katalyysimateriaali tuhosi normaalissa huonevalossa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.
Nanoksin katalyysipinnoitetta hyödynnetään jo muun muassa Mikkelin keskussairaalassa yhdessä led-valon kanssa. Samanlaista ratkaisua on käytetty myös Göteborgin keskussairaalassa, Helsingin suomalais-venäläisessä koulussa, Finnsementin tehtaalla sekä vanhusten hoitokodeissa, huoltoasemilla, päiväkodeissa, muissa kouluissa, hammaslääkäriasemilla ja apteekeissa.
Kommentoi Facebookissa