Hätkähdyttävä selvitys koronaviruksesta – Suomessa syntyneiden kuolleisuus Ruotsissa on yli nelinkertainen

Ruotsin omintakeinen linja koronavirusepidemian hoidossa on henkilöitynyt pääepidemiologi Anders Tegnelliin.

Ruotsin omintakeinen linja koronavirusepidemian hoidossa on henkilöitynyt pääepidemiologi Anders Tegnelliin. (Kuva AOP)

Suomessa syntyneiden ryhmässä on yli 70-vuotiaita enemmän kuin muissa ryhmissä.

KORONAVIRUS Ruotsin kansanterveysvirasto on julkaissut uudet tilastot maan koronavirustartuntoihin liittyvästä kuolleisuudesta ajalta 14.3.–7.5.2020. Viraston lukujen mukaan ulkomailla syntyneiden koronakuolleisuus on moninkertainen Ruotsissa syntyneisiin verrattuna.

Ruotsissa syntyneiden covid-19-kuolleisuus on 32 kuollutta 100 000 henkilöä kohti, kun taas Suomessa syntyneiden kohdalla luku on 145 kuollutta 100 000 henkilöä kohti.

Juttuvinkki: Pienituloisten elinajan odote on selvästi lyhyempi kuin hyvätuloisten – väestöryhmien erot eivät ole hävinneet

Sairastuneiden ryhmässä oli suhteellisesti eniten Turkissa ja Etiopiassa syntyneitä, mutta kuolleisuus on suurin Suomessa syntyneiden joukossa. Selvityksestä uutisoivat ensimmäisinä Sveriges Radio Finska sekä SVT Uutiset.

– Syitä on monia. Sosioekonominen asema, elinolot, perussairaudet. Tämä on yksi osa siinä palapelissä, jossa yritämme oppia paremmin, kuinka virus leviää ja vaikuttaa väestöömme, Ruotsin pääepidemiologi Anders Tegnell kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Suomessa syntyneiden ryhmässä on yli 70-vuotiaita koronatartunnan saaneita enemmän kuin muissa ryhmissä. Kaikkien sairastuneiden mediaani-ikä on 59 vuotta.

Korkein mediaani-ikä oli Saksassa syntyneillä, 82 vuotta, Norjassa ja Suomessa syntyneiden mediaani-ikä oli 77 vuotta. Afganistanissa syntyneiden koronavirustartunnan saaneiden mediaani-ikä oli 39 vuotta.

Ruotsissa asui viime vuonna lähes 150 000 Suomessa syntynyttä henkilöä. Yhteensä yli 5000 ihmistä on kuollut Ruotsissa koronavirustartuntaan liittyen. Tautiin liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu toistaiseksi 326.

Lue myös: Hallitus purki lähimatkailun rajoituksia osittain – Viro vapautettiin, Ruotsin rajoitukset jatkuvat

Kommentoi Facebookissa