Haudataanko jälleen yksi kansalaisaloite – ilotulitekauppaa rajoittava aloite hukkui hallinnon rattaisiin

Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina riski.

Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina riski. (Kuva Fotolia)

Yli 65 000 allekirjoitusta saanut kansalaisaloite on odottanut yli vuoden talousvaliokunnan käsittelyä.

ILOTULITTEET Kansalaisaloite kuluttajille myytävien ilotulitteiden rajoittamiseksi meni eduskuntaan jo yli vuosi sitten, mutta siitä ei ole sen jälkeen kuulunut mitään. Finanssiala ry toteaa olevan ymmärrettävää, että esimerkiksi koronaan liittyvät asiat ovat kiilanneet käsittelyjonossa, mutta aloitteesta olisi syytä saada aikaan sääntelyehdotuksia.

Kansalaisaloite sai yli 65 000 allekirjoitusta, ja se oli eduskunnan lähetekeskustelussa vuosi sitten marraskuussa. Sen jälkeen aloite on odottanut käsittelyä talousvaliokunnassa.

Ilotulitteet aiheuttavat kokemattomissa käsissä paitsi vammoja ja vaaratilanteita, myös sotkua luontoon. Lemmikkien omistajat ovat myös huolissaan, sillä monet koirat pelkäävät raketteja. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat viisi sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa ja sytyttivät yli sata tulipaloa.

– Iso joukko järjestöjä, Finanssialan lisäksi esimerkiksi Lääkäriliitto, kannattaa ilotulitemyynnin rajoittamista. Pelastusopiston selvityksessä erityisesti patamalliset ilotulitteet paljastuivat ongelmallisiksi. Ne jäävät kytemään pitkäksi aikaa ja saattavat sytyttää esimerkiksi roskiksen tuleen, huomauttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Juttuvinkki: Yli 20 lasta on vammautunut viimeisenä viitenä vuotena – suojalasit päähän ilotulitteita ammuttaessa

Turvallisuus ja kemikaaliviraston Taloustutkimuksella teettämän kansalaiskyselyn vastaajista 13 prosenttia aikoo käyttää uutenavuotena ilotulitteita. Luku on laskenut, sillä vuonna 2017, kun kysely edellisen kerran tehtiin, 25 prosenttia vastaajista aikoi paukutella. Päätöstä todennäköisesti kiittävät sekä silmälääkärit että muu terveydenhuoltohenkilöstö.

– Jos räiskimään kuitenkin aikoo lähteä, pitää suojalasit olla päässä sekä ampujilla että katsojilla, ja ilotulitteen mukainen suojaetäisyys tulee muistaa. Tätä toistelemme vuodesta toiseen, Mero sanoo.

Tukesin teettämän kyselyn vastaajista 89 prosenttia aikoo käyttää suojalaseja tänä uutenavuonna. Vuonna 2017 näin vastasi 81 prosenttia. Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu. Vain yksi vammautuneista käytti suojalaseja. Yleisin vammaan johtanut tapahtuma on ilotulitteen räjähtäminen lähietäisyydellä.

Finanssiala ry edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä.

Lue myös: Nuoret miehet säikäyttivät koiria ampumalla raketin – poliisi kehottaa saapumaan nuhdeltavaksi

Kommentoi Facebookissa