Helmareiden EM-kisapaikka lähes varma – odotuksissa myös MM-kotikisat

Helmarit juhlii maalia

Helmarit juhlii maalia. (Kuva AOP)

Suomessa saatetaan pelata naisten jalkapallon MM-kisaotteluita 2027. Suomi suunnittelee kisahakua Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa.

JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit säväytti viime vuoden lopulla voittamalla EM-karsintaotteluissa Skotlannin peräti kahdesti. Vastassa oli tasokas joukkue, joka oli mukana vuoden 2019 MM-lopputurnauksessa.

Helmareiden paikka Englannissa 2022 pelattaviin EM-kisoihin onkin nyt todella lähellä. Itse asiassa paikan saavuttaminen on huomattavasti todennäköisempää kuin sen häviäminen.

Suomen joukkueen päävalmentajan Anna Signeulin mukaan jalkapallo selvisi koronan tuomista haasteista yllättävänkin hyvin. Suomen maajoukkuepelaajat saivat seuroissaan paljon pelejä alle ja taso nousi.

– Vaikea vuosi. Pelaajat saivat kuitenkin pelattua koko kauden. Olimme jalkapallossa onnekkaita vaikeassa tilanteessa, Signeul sanoi Palloliiton mediatilaisuudessa.

Signeul kiittelee erityisesti Helmarien joukkuehenkeä. Suomalaispelaajat uskoivat tekemisiinsä ja tulosta tuli.

– Syyskuusta nousimme rankingissa viisi sijaa. Olen todella tyytyväinen saavutuksiimme. Pelaajien puolesta olen iloinen. Tulokset ja tiimityö ovat olleet loistavalla tasolla. Voitto Skotlannista oli fantastinen saavutus. Heillä oli kaikki parhaat pelaajat mukana, Signeul sanoi.

Suomi varmistaisi EM-kisapaikkansa jo voitolla seuraavasta ottelusta Portugalia vastaan, mutta tappiokaan siitä pelistä ei olisi katastrofi. Se on varmaa, että Helmarit on mukana ainakin jatkokarsinnoissa, mutta kolme parasta lohkokakkostakin saa suoran kisapaikan ja maalieronsa osalta Suomi on tässä vertailussa vahvoilla.

– Jos voitamme Portugali-ottelun helmikuussa, pääsemme kisoihin varmasti. Tasapeli antaa hyvän mahdollisuuden kisoihin lohkokakkosena. Jos häviämme, pitää Kyprosta vastaan pitää tehdä riittävästi maaleja, jotta olisimme kolmen parhaan kakkosen joukossa. Olemme varmasti mukana ainakin jatkokarsinnoissa, taustoitti Signeul.

Vielä on epävarmaa, voiko Suomi kohdata Portugalin Suomessa. Tavoitteena olisi, että peli pelattaisiin helmikuussa Helsingissä Töölön stadionilla.

– Toivomme, että ottelu Portugalia vastaan pelataan Helsingissä. Selvitämme, onko mahdollista pelata sisätiloissa. Talihallissa on täydellinen alusta, Signeul kertoi.

Juttuvinkki: Suomi oli todella lähellä päästä jalkapallon MM-kisoihin 1986

Viime aikoina yhä useampi suomalaispelaaja on noussut kansainväliselle tasolle. Signeulilla on positiivinen ongelma, kun kyvykkäitä pelaajia on yhä enemmän.

– Valintaprosessi on vaikea, koska on yhä enemmän parempia pelaajia käytössä. Positiivinen tilanne kuitenkin, hän sanoi.

Naisten jalkapallo on ollut muutaman viime vuoden aikana ollut julkisuudessa paljonkin esillä. Kesällä 2019 Ranskassa pelattu MM-turnaus veti paljon tv-katsojia ruutujen ääreen Suomessakin. Helmareiden viime syksyn menestys piti naisten jalkapalloa paljon otsikoissa.

Palloliitossa naisten jalkapalloon panostetaan huomattavasti.

– Tavoitteena on, että vuonna 2027 jalkapallo olisi Suomessa suosituin harrastus tytöille ja naisille. Lähivuosien tavoite on naisten ja tyttöjen jalkapallon harrastajamäärien kasvattaminen, osaamisen kehittäminen sekä mielikuvien ja kaupallisuuden vahvistaminen. Naisten roolin kasvattaminen jalkapalloperheessä, kommentoi Palloliitossa naisten jalkapallon kehityspäällikkönä toimiva Heidi Pihlaja.

Vuosi 2027 voi olla Suomessa naisten jalkapallon kannalta hyvinkin merkittävä. Silloin Suomessa saatetaan nimittäin pelata naisten MM-turnauksen otteluita.

– Vuosi 2027 on tavoitteena siitäkin syystä, että olemme mukana yhteispohjoismaisessa haussa 2027 MM-kisojen järjestäjäksi. Valmistellaan hakua muiden Pohjoismaiden kanssa. Uskon, että MM-lopputurnaus on yksi suurimmista urheilutapahtumista, joka Suomeen voidaan saada, Pihlaja paljasti.

Suomi on aiemmin pelannut naisten EM-kisoissa 2005, 2009 ja 2013. MM-turnauksessa ei kuitenkaan koskaan.

Seuraava mahdollisuus olisi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 2023 pelattava MM-turnaus. Niihin kisoihin mukaan pääsee 32 joukkuetta, joista vähintään 11 Euroopasta. Karsinnat kisoihin alkavat 2022.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nähdäänkö Huuhkajat ensi kesänä EM-kisoissa? – ”Erittäin todennäköisesti kisat pelataan”

Kommentoi Facebookissa