Helmarit ei menestynyt – yleisöä kiinnosti

Helmarit veti EM-kisoissa tv-ruutujen ääreen isoja katsojamääriä. (Kuva AOP)

Helmarit kiinnosti suomalaisia tv-katsojia. Kaikki kolme ottelua vetivät yli 660 000 katsojaa.

JALKAPALLO Suomi hävisi kaikki kolme otteluaan jalkapallon naisten EM-kisoissa Englannissa. Espanja voitti Suomen 4-1, Tanska 1-0 ja Saksa 3-0.

Maaliero kolmesta ottelusta oli 1-8, mikä kertoo karua kieltä Suomen tasosta Euroopan kärkimaihin. Toisaalta paluu EM-lopputurnaustasolle oli Suomelta jo eräänlainen voitto. Naisten jalkapallo sai tänä kesänä Suomessa myös paljon julkisuutta.

Helmareiden avausottelua Espanjaa vastaan Milton Keynesissä seurasi 16 819 katsojaa, joista yli 1500 oli suomalaisia. Ottelussa tehtiin historiaa, sillä yleisömäärä oli naisten EM-kisahistorian suurin ottelussa, jossa kumpikaan joukkue ei ollut emäntämaa. Ennätys on rikottu sen jälkeen kisoissa monta kertaa yleisömäärän oltua Saksa-Suomi -ottelussa 20 721.

Yle TV2:ssa Suomen ottelu tavoitti 719 000 katsojaa. Tanska-ottelu tavoitti Suomessa 853 000 katsojaa ja Saksa-ottelu Yle TV1:ssä 677 000 katsojaa. Saksa-ottelun katsojamäärä oli kovaa luokkaa, kun ajatellaan, ettei ottelussa ollut Suomella enää urheilullista panosta, ja että samaan aikaan tv:stä tuli yleisurheilun MM-kisalähetys.

Palloliiton mukaan Helmarit on ollut esillä myös mediassa enemmän kuin koskaan aiemmin. Digitaalisessa uutismediassa on julkaistu jo pelkästään tämän kuun aikana lähes 1 500 joukkueeseen liittyvää uutista ja artikkelia. Aiemmat vuositason näkyvyysennätykset on jo rikottu.

EM-kisat ovat inspiroineet yhä useampia tyttöjä ja naisia jalkapallon pariin. Viime vuonna jalkapalloa harrasti yli 37 000 tyttöä ja naista, joka oli uusi ennätys. Tällä hetkellä tyttöjen ja naisten harrastajamäärät ovat 2000 pelaajaa suuremmat kuin samaan aikaan viime vuonna.

Palloliiton tavoitteena on rikkoa 40 000 tyttö- ja naispelaajan raja vielä tämän vuoden aikana. Tavoite on täysin realistinen,

Tampereella syyskuussa pelattavaan Helmareiden MM-karsintojen lohkovaiheen päätösotteluun Ruotsia vastaan on myyty jo 3000 lippua. Naisten maaottelujen katsojamäärät ovat viime vuosina olleet hyvässä nosteessa, vaikka muiden Pohjoismaiden yleisömääristä Helmarit jääkin.

Palloliiton haasteena on seuraavaksi löytää Helmareille uusi päävalmentaja. Anna Signeul ei onnistunut EM-kisoissa ja hänen sopimuksensa A-maajoukkueen päävalmentajana päättyy muutenkin vuodenvaiheessa.

Tyttöjen maajoukkueiden viime vuosien menestys osoittaa, ettei Suomen pelaajatuotanto huonolla tolalla ole. Haasteet ovatkin kotimaisen pääsarjan amatööritasossa sekä maajoukkuepelaajien pääsyssä kovan luokan ammattilaisseuroihin.

Naisten jalkapallon taso nousee maailmassa kovalla vauhdilla. Olennaista on, että suomalaispelaajat pääsisivät huippuseuroihin.

Naisten EM-turnauksen puolivälierät alkavat keskiviikkona. Tuolloin vastakkain ovat Englanti ja Espanja.

Torstaina Saksa kohtaa Itävallan, perjantaina Ruotsi Belgian ja lauantaina Ranska Hollannin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Saksa teki Helmareista selvää jälkeä – Suomelle tyly saldo EM-kisoista

Kommentoi Facebookissa