Helmarit päätti EM-karsinnat murskaavasti

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksessa 2022

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksessa 2022. (Kuva AOP)

Suomi päätti jalkapallon EM-karsinnat voittoon Kyproksesta maalein 5-0. EM-kisapaikkansa jo aiemmin varmistanut Suomi ei hävinnyt karsinnoissa yhtään ottelua.

JALKAPALLO EM-kisapaikkansa viime perjantaina varmistanut Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit päätti karsintaurakkansa tiistaina murjomalla Kyproksen vierasottelussa 5-0. Suomi voitti karsintojen kahdeksasta ottelustaan seitsemän ja pelasi yhdessä ottelussa tasapelin.

Murskavoittoa Kypros-ottelusta sopi odottaakin. Suomen ja Kyproksen tasoero on selkeä, eikä Kypros ollut aiemmissa otteluissaan onnistunut kertaakaan maalinteossa.

Peli ratkesikin Suomen eduksi heti alussa. 12 minuutin jälkeen tilanne oli 3-0. Suomella olisi ollut paikkoja jopa kaksinumeroisiin voittolukemiin.

Helmarit teki historiaa. Koskaan aiemmin Suomi ei ole pelannut jalkapallon arvokisakarsintoja läpi häviämättä otteluakaan.

Ruotsalaisvalmentaja Anna Signeul on vienyt Suomen peliä paljon eteenpäin. Erityisesti puolustuspeli on kehittynyt roimasti. Tästä kertoo sekin fakta, että karsinnoissa Suomi päästi vain kaksi maalia ja piti esimerkiksi molemmissa Skotlanti-otteluissa maalinsa puhtaana.

Skotlanti oli mukana 2019 MM-kisoissa. Sitä pidettiin lohkon voittajasuosikkina.

Juttuvinkki: Suomi oli todella lähellä päästä jalkapallon MM-kisoihin 1986

EM-kisat pelataan 2022 Englannissa 6.-31. heinäkuuta. Mukana on 16 joukkuetta.

Suomen lisäksi kisoihin ovat selviytyneet Englanti, Saksa, Hollanti, Tanska, Norja, Ruotsi, Ranska, Belgia, Islanti, Espanja ja Itävalta. Neljä paikkaa on vielä jakamatta.

Suomella on nykytasollaan hyvä mahdollisuus menestyä EM-kisoissa. Puolivälieräpaikka on realismia.

Vuoden 2005 EM-kisoissa Suomi eteni peräti välieriin. 2009 EM-kisoissa Suomi saavutti puolivälieräpaikan. 2013 EM-kisoissa taival päättyi alkulohkoon.

Todennäköisesti kesällä 2022 Suomessa seurataan naisten jalkapalloa enemmän kuin koskaan aiemmin. Helmareiden suosio tuskin yltää Huuhkajien katsojalukuihin EM-kisoissa 2021, mutta mediahuomio tulee olemaan naisten jalkapalloa kohtaan ennennäkemätöntä.

Naisten joukkuelajeissa näyttäisi olevan Suomessa muutenkin positiivista nostetta. Naisten jääkiekkomaajoukkue on saavuttanut edellisissä arvokisoissa olympiapronssia ja MM-hopeaa. Naisten lentopallomaajoukkue oli puolestaan 2019 mukana EM-kisoissa 30 vuoden tauon jälkeen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Upeaa! – Viime hetken maali vei Helmarit jalkapallon EM-kisoihin

Kommentoi Facebookissa