Upeaa! – Viime hetken maali vei Helmarit jalkapallon EM-kisoihin

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksessa 2022

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksessa 2022. (Kuva AOP)

Suomen naisten jalkapallojoukkue selvitti tiensä EM-kisoihin. Portugali taipui Helsingissä Linda Sällströmin viime hetken maalilla 0-1.

JALKAPALLO Suomi naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit (Helmipöllöt) pelaa EM-lopputurnauksessa 2022. Tämä varmistui perjantaina Helsingissä suomalaisten voitettua Portugalin 1-0.

Kirpeässä pakkassäässä pelattu ottelu ratkesi viimeisestä tilanteesta. Suomi pääsi yliajan kolmannella minuutilla vielä hyökkäämään ja Linda Sällströmin tyylikäs veto meni maaliin.

Sällströmin ratkaisu oli kylmänviileä, mikä sääolosuhteisiin sopikin. Maali oli myös ansaittu, sillä Suomi loi ottelussa vaarallisia tilanteita Portugalia enemmän.

Suomen miesten maajoukkue jäi Unkaria vastaan 1997 tasapeliin yliajan omalla maalilla ja menetti samalla mahdollisuutensa MM-kisoihin. Helmarit on tehnyt aivan päinvastaista historiaa ja osoittanut henkisen vahvuutensa olevan aivan toisella tasolla kuin menneiden vuosikymmenten suomalaisilla miesten palloilujoukkueilla.

Vuoden 2019 lopulla Portugalia vastaan pelatussa vierasottelussa Helmarit tasoitti viime hetkillä 1-1:een. Viime joulukuussa vierasottelussa Skotlantia vastaan Suomi puolestaan voitti viime hetken maalilla, kun pallo kimposi maaliin Amanda Rantasen kasvoista.

Suomi ei ole hävinnyt EM-karsinnoissa vielä otteluakaan. Ainoa pistemenetys tuli vierastasapelissä Portugalia vastaan.

Juttuvinkki: Suomi oli todella lähellä päästä jalkapallon MM-kisoihin 1986

Todennäköisesti Suomi myös selviää karsinnoista tappioitta. Viimeisessä ottelussa vieraskentällä vastaan tulee Kypros, mutta tasoero on Suomen ja Kyproksen välillä niin suuri, ettei voi pitää realistisena, että Suomi ottelua voisi hävitä.

Suomen naisten maajoukkueen taso on mennyt ruotsalaisvalmentaja Anna Signeulin aikana selvästi eteenpäin jokaisella osa-alueella. Pelaajamateriaali on myös laajemmalla pohjalla, mikä kertoo erinomaisen juniorityön lisäksi siitä, että moni pelaaja on voinut jatkaa uraansa ammattilaisena ulkomailla.

Suomi on 2022 EM-lopputurnauksessa mukana neljättä kertaa. Vuonna 2005 Suomi ylsi peräti välieriin. 2009 kotikisoissa Suomi ylsi puolivälieriin ja 2013 taival päättyi alkulohkoon.

EM-kisat pelataan 2022 Englannissa 6.-31. heinäkuuta. Kisakaupungit ovat Lontoo, Southampton, Brighton, Milton Keynes, Sheffield, Rotherham, Manchester ja Leigh.

Mukana on 16 joukkuetta. Emäntämaa Englannin ja Suomen lisäksi kisapaikkansa ovat varmistaneet Saksa, Hollanti, Tanska, Norja, Ruotsi, Ranska, Belgia, Islanti ja Espanja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Helmarit pelaa EM-kisapaikasta kirpeässä pakkassäässä – ”Kana on kynittävänä”

Kommentoi Facebookissa