Talvilomakausi alkaa epävakaisessa säässä – lumikertymät voivat olla jopa yli 40 senttimetriä

Hyvä lumitilanne Lapissa varmistaa sen, että matkailija saa nauttia perinteisistä talviaktiviteeteista.

Hyvä lumitilanne Lapissa varmistaa sen, että matkailija saa nauttia perinteisistä talviaktiviteeteista. (Kuva Fotolia)

Useita matalapaineita sateineen kulkee lähipäivien aikana Suomen yli.

SÄÄTILA Venäjällä ja osin myös Suomessa vallinnut laaja korkeapaineen alue on jo pitkään pitänyt sään kylmänä ja enimmäkseen poutaisena. Ilmatieteen laitos ennustaa, että suursäätilassa on nyt kuitenkin tapahtumassa muutos.

– Useita matalapaineita lumisateineen kulkee lähivuorokausien aikana maamme yli itään. Etelässä ja lännessä sateet voivat tulla osin vetenä, jäätävää vesisadettakin voi esiintyä, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Lumikertymät voivat olla ensi viikon puoliväliin mennessä maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa yli 40 senttimetriä. Lumi tulee ajoittain navakan tuulen säestyksellä, mikä kinostaa lunta ja tekee ajokelistä paikoin erittäin huonon. Pohjoisessa sateet jäävät vähäisemmiksi.

Lämpötila kohoaa lähipäivinä lounaassa ajoittain nollan yläpuolelle. Muuten lämpötila vaihtelee maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen nollan ja -12 asteen, Itä- ja Pohjois-Suomessa -10- ja -20 asteen välillä. Tuuli lisää ajoittain pakkasen purevuutta.

Sään ennustettavuus heikkenee ensimmäisen talvilomaviikon loppupuolella.

– Tämän hetken ennusteiden valossa näyttää todennäköiseltä, että viikon lopulla sää lauhtuu myös pohjoisessa. Lämpötila kuitenkin pysyttelee suuressa osassa maata enimmäkseen pakkasen puolella, meteorologi Hannu Valta ennustaa.

Pitkien sääennusteiden mukaan maaliskuun ensimmäinen viikko olisi koko maassa tulevaa viikkoa vähäsateisempi ja lämpöoloiltaan lähellä tavanomaista. Ennusteessa on kuitenkin jo huomattavaa epävarmuutta.

Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattavaa, joten yöllä ja aamulla lämpötila voi olla reilut kymmenen astetta matalampi kuin päivällä.

Lue myös: Merialueella ei voi olla koskaan varma jäiden kestävyydestä – paksu lumikerros on estänyt jään vahvistumista

Kommentoi Facebookissa