Helmarit pelaa EM-kisapaikasta kirpeässä pakkassäässä – ”Kana on kynittävänä”

Helmarit juhlii maalia

Helmarit juhlii maalia. (Kuva AOP)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa 19. helmikuuta EM-karsintaottelussa Helsingissä Portugalin. Voitto siitä ottelusta varmistaisi suomalaisten kisapaikan.

JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit pelaa EM-karsintaottelussa perjantaina 19. helmikuuta Helsingissä Portugalia vastaan. Panos on valtava, koska voitto siitä ottelusta varmistaisi Suomen kisapaikan Englannissa kesällä 2022 pelattavaan EM-turnaukseen.

Suomen ei EM-kisoihin päästäkseen tarvitse Portugalia välttämättä edes voittaa. Suomi voisi mennä suoraan kisoihin parhaiden lohkokakkosten joukossa, jos voittaisi seuraavalla viikolla Larnakassa pelattavassa ottelussa Kyproksen riittävän monella maalilla. Ja tasapeli Portugalia vastaan sekä voitto Kyproksesta varmistaisivat Suomen kisapaikan.

– Voitto Portugalista veisi meidät suoraan kisoihin. Ja tasapeli Portugalia vastaan ja voitto Kyproksesta. Ja tappiokin Portugalia vastaan voi riittää, jos voittaisimme Kyproksen. Silloin ratkaisee maaliero. Pitäisi tehdä varmaankin viisi maalia ja riippuisi myös siitä, miten häviäisimme Portugalille, kommentoi Suomen joukkueen päävalmentaja Anna Signeul tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Tilanne näyttää lupaavalta. Suomen kokenut hyökkääjä Linda Sällström muistuttaa kuitenkin aiemmista katkerista kokemuksista.

– Lähtökohdat erittäin hyvin ja kaikki on omissa käsissä. Mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Edellisissä karsinnoissa oli toinen jalka kisoissa, mutta hävittiin sitten Portugalia vastaan, eikä päästy kisoihin. Ennen kuin tuomari on viheltänyt pilliin, ei mikään ole varmaa, Sällström sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sällström painottaa, että katkeran kokemuksen jälkeen voitontahto on hänellä kova.

– Mulla on jäänyt se hampaankoloon. Kana on kynittävänä ja haluan kokea urani aikana vielä yhdet arvokisat ja tämä voi olla viimeinen mahdollisuus siihen.

Juttuvinkki: Suomi oli todella lähellä päästä jalkapallon MM-kisoihin 1986

Sällström, 32, oli mukana EM-kisoissa 2009. Vuoden 2013 EM-kisat jäivät häneltä väliin loukkaantumisen takia. Ja vuoden 2017 EM-kisoista Suomi karsiutui.

– Ikää on sen verran, ettei välttämättä kymmeniä vuosia olla jatkamassa uraa. Koen niin, että kaikki on saavutettu, mutta saisi vielä yhdet arvokisat kokea. 2013 jäivät EM-kisat välistä polvivamman takia, joten siitä asti on ollut arvokisapaikka tavoitteena. 100 maaottelua pelattu, maajoukkueen maaliennätys rikottu. Vielä yksi tavoite on tämä EM-kisapaikka, hän ilmoittaa.

Suomi nousi todella lähelle EM-kisapaikkaa voitettuaan viime joulukuussa vierasottelussa Skotlannin. Amanda Rantasen nenästä tolppien väliin kimmonnut viime hetken voittomaali on ikimuistoinen.

– Rankkaan sen todella korkealle. Amanda Rantasen maali oli hyvin tärkeä ja se oli urallani yksi hienoimmista hetkistäni. Se osoitti, ettei mikään ole varmaa ennen kuin peli on ohi, Sällström hehkuttaa.

Portugalia vastaan Suomi pelasi syksyllä 2019 vieraissa 1-1 -tasapelin. Sällström teki silloin itse maalin viime hetkillä.
Sällström korostaa Portugalin olevan hyökkäyksissään hyvin vaarallinen.

– Heillä on tosi taitavia pelaajia. Claudia Neto on aiheuttanut meille aika paljon päänvaivaa. Tehnyt meitä vastaan monta maalia. Useimmat pilkuista. Tiedetään, että hakevat tiukasti rangaistusalueelle ja hakevat pilkkuja. Täytyy olla koko ajan hereillä ja tiedostetaan niiden vahvuudet.

Helsinkiin luvataan ensi viikon perjantaiksi kirpeää pakkassäätä. Lämpötilan ennustetaan laskevan kymmenen miinusasteen tietämille.

Sällström uskoo olosuhteiden auttavan Suomea.

– Luulen, että meille on se etu. En usko, että Portugali on sellaista säätä kokenut. Viime viikkoina tosin kaikille on tullut kokemusta kylmistä oloista. Myös Portugalille.

Signeulin mukaan Suomella on etua niin sääolosuhteista kuin Töölön stadionin keinonurmestakin,

– Portugali tulee tänne useampaa päivää ennen peliä totuttelemaan säähän. He varmasti valmistautuvat hyvin. Sään lisäksi meille on etuna alusta, johon pelaajamme ovat tottuneet.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Missä Huuhkajat pelaa EM-kisoja? – Alkuperäinen suunnitelma yhä voimassa

Kommentoi Facebookissa