Helteinen kesä ja kuuma asvaltti kuluttivat renkaita – rengasratsia paljastaa syyskunnon

Kesärenkaiden syyskunto on helppo tarkistaa vaikkapa kahden euron kolikolla.

Kesärenkaiden kunto on helppo tarkistaa vaikkapa kahden euron kolikolla. (Kuva Autonrengasliitto)

Autorengasliiton kyselyn mukaan autoilijoiden rengastuntemuksessa on puutteita.

AUTOILU Helteinen kesä ja kuuma asvaltti ovat todennäköisesti kuluttaneet autojen renkaita tavallista nopeammin. Kesärenkaiden huono kunto saattaa tulla monille autoilijoille yllätyksenä, sillä useimmilla on tapana tarkastaa renkaidensa urasyvyys vain keväällä ja syksyllä renkaanvaihdon yhteydessä.

Autonrengasliiton tuoreen kuluttajakyselyn mukaan autoilijat tiedostavat hyvin kuluneisiin kesärenkaisiin liittyvän vesiliirtoriskin. Vesiliirtovaaran mainitsi kyselyssä peräti 85 prosenttia vastaajista. Sen sijaan pitkät jarrutusmatkat märällä tienpinnalla olivat mielessä vain 37 prosentilla vastaajista.

Kesärenkaan suorituskyky sadekelillä heikkenee oleellisesti kulumisen myötä. Laki vaatii kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 mm. Mikäli urasyvyys on alle suosituksen, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varovaisuutta.

Autonrengasliiton kyselyssä vain 36 prosenttia vastaajista muisti kesärenkaiden minimivaatimuksen oikein. Arviot turvallisesta urasyvyydestä sadekelillä vaihtelivat useimmiten 2–4 mm:n välillä. Autoilijoiden tietämys urasyvyysvaatimuksista näyttäisi liiton mielestä olevan edelleen heikolla tasolla.

Liikenneturvallisuuden kannalta on oleellista, miten hyvin autoilijat tiedostavat renkaidensa kunnon ja suorituskyvyn.

– Viime syksyn rengasratsioissa vain joka neljäs tiedosti ajavansa huonokuntoisilla renkailla, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora toteaa.

Renkaiden kuntoa ja kuljettajien rengastuntemusta tutkitaan jälleen 10.–14. syyskuuta järjestettävissä neuvontahenkisissä rengasratsioissa. Jokasyksyinen Rengasratsia-kampanja muistuttaa renkaiden turvallisuusmerkityksestä syksyn sadekeleillä. Kampanja on toteutettu vuodesta 1997 lähtien Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteistyönä.

Kuluttajakysely toteutettiin YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa 4.–15.5.2018 Autonrengasliiton toimeksiannosta. Tutkimukseen osallistui 1 090 taloudessaan rengasasioista vastaavaa suomalaisautoilijaa.

Lue myös: Kerättyjen renkaiden jono kiertäisi puoli maapalloa – Suomessa on hyötykäytetty 900 000 tonnia autonrenkaita

Kommentoi Facebookissa