Henkilöautojen katsastuksen vikatilastot julkaistiin – määräaikaiskatsastuksista hylättiin yli neljännes

Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat. (Kuvituskuva Fotolia)

Ajoneuvojen kunnossa ei kuitenkaan ole nähtävissä merkittäviä muutoksia.

AUTOILU Traficom kertoo, että vuonna 2022 kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista hylättiin 27,8 prosenttia. Vuonna 2022 katsastetun henkilöauton keski-ikä oli 14,7 vuotta – vuonna 2021 keski-ikä oli 14,5 vuotta.

– Uudempien autojen hylkäysprosenttien vaihtelut selittyvät vuoden 2018 katsastusaikavälien muutoksilla. Todellisuudessa ajoneuvojen kunnossa ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia. Nykyään 3-vuotiaina katsastettavat autot ovat pääosin takseja, jotka on katsastettava joka vuosi, kertoo johtava asiantuntija Teemu Toivanen.

Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat. Myös jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä käyttöjarrun viat ovat yleisiä hylkäyssyitä. Valaisimiin ja sähkölaitteisiin, kuten rekisterikilven valoon tai lähivaloon, liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

– Etenkin valaisimien viat ovat usein sellaisia, että autoilija pystyisi helposti ne havaitsemaan ja hoitamaan kuntoon ennen katsastusta ja näin välttymään korjauskehotuksilta, toteaa Toivanen

Sähköautojen keski-ikä on Suomessa verrattain alhainen ja se näkyy myös katsastusten määrissä. Vuonna 2022 katsastettiin 3 158 sähköautoa.

– Sähköautojen hylkäykseen johtavat viat ovat pääsääntöisesti samoja kuin kaikilla muillakin henkilöautoilla, pois lukien tietenkin päästöistä johtuvat hylkäyssyyt, toteaa tarkastaja Tatu Siivonen.

Katsastuksen arvosteluperusteet uudistettiin 1.11.2022. Uudistuksessa sähköautoille tuli uusia tarkastuskohteita.

– Mediassakin esillä ollut huoli siitä, että katsastuksen arvosteluperusteiden uudistuksen jälkeen pienikin vaurio sähköauton kotelossa voisi johtaa hylkäykseen, ei näyttäisi konkretisoituneen. Ensimmäisen kahden kuukauden aikana tästä syystä ei ole tehty yhtään hylkäyspäätöstä. Sähköautojen katsastusmäärät ovat vielä aika pieniä ja määrien kasvaessa tulevaisuudessa nähdään paremmin, miten vikojen arvostelu kehittyy. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi maahantuojien erityisohjeet omien merkkiensä kohdalta, toteaa Siivonen.

Traficomin mallikohtaiset katsastustilastot julkaistaan vuosittain 3–15 -vuotiaista henkilöautoista. Katsastuksen vikatilastot malleittain ja käyttöönottovuosittain löytyvät tilastotietokannasta, jos mallia on katsastettu tilastovuonna 100 kertaa tai enemmän.

– Katsastustilastoissa ovat mukana myös mallikohtaiset ajokilometrit, mikä mahdollistaa mallin hylkäysten osuuden ja vikojen lukumäärien suhteuttamisen mallilla keskimäärin ajettuihin kilometreihin, kertoo erityisasiantuntija Ari Väisänen.

Lue myös: Henkilöautoja on Suomessa liikenteessä 2,74 miljoonaa – sähköautojen määrä miltei kaksinkertaistui

Kommentoi Facebookissa