HIFK ulos Veikkausliigasta? – kiinalainen roikottaa seuraa löysässä hirressä

HIFK juhlii maalia.

HIFK juhlii maalia. (Kuva AOP)

HIFK joutuu ulos Veikkausliigasta, jos kiinalaisen liikemiehen Lucas Jin Changin rahahanat eivät aukea.

JALKAPALLO HIFK:n jatkon kohtalo jalkapallon Veikkausliigassa on hyvin epävarmalla pohjalla. Vaikka joukkue urheilullisesti viime kaudella sarjapaikkansa säilyttikin, ei seura tule saamaan lisenssiä, elleivät seuratoimijat pääse keskinäiseen yhteisymmärrykseen.

Kiinalaisliikemies Lucas Jin Chang tuli HIFK:n pääomistajaksi ja rahoittajaksi toukokuussa 2019. Tämä ei ollut seuran fanien eikä kaikkien seuran pienomistajien mieleen, mutta kaiken marmattamisensa jälkeen fanit pysyivät HIFK:n takana.

Tänä vuonna Lucas Jin Chang taustavaikuttajineen teki selväksi, ettei halua jatkaa seuran rahoittamista nykyiseltä pohjalta. Pelaaja-agenttina menestyneen kiinalaisen suunnitelmana oli tiettävästi HIFK:n niin sanotun ”farmiyhteistyön” tiivistäminen omistamansa toisen jalkapalloseuran tanskalaisen jalkapalloseuran Vejle Boldklubbin kanssa. Näkemyserojen myötä Jin tiettävästi laittoi rahahanat kiinni katsottuaan, ettei saanut sijoituksilleen vastinetta.

Kun rahoitusta ei kiinalaiselta enää tullut, oli HIFK:n tarkoituksena siirtää liigapaikka ja pelaajat takaisin HIFK Soccer rf -yhdistykselle oikeudet omistaneelta osakeyhtiöltä HIFK Fotboll AB:ltä, jonka pääomistajana Jin Chang siis on. Maanantaina Palloliitto tiedotti käsitelleensä asiaa ja ilmoitti suoraan sävyyn, ettei ole HIFK Soccer rf -yhdistykselle suopea.

– Sellaista sopimuksessa tarkoitettua lisenssimääräysten rikkomusta, joka mahdollistaisi (HIFK Fotboll Ab:n) sopimuksen peruuttamisen, ei asiassa ole näytetty tapahtuneen. Tästä syystä hallitus katsoi, ettei edellytyksiä sopimuksen peruuttamiselle ole, Palloliitto muotoili.

Marraskuussa HIFK tiedotti, ettei Lucas Jin Chang olisi enää kiinnostunut investoimaan merkittäviä määriä pääomaa seuran toimintaan, ja että ”pääomistajan vähentynyt kiinnostus seuran toimintaa kohtaan olisi selvästi vaikeuttanut HIFK:n urheilullisten tavoitteiden saavuttamista”. Tiedotteessa myös kerrottiin, että ”Jin jää suureksi omistajaksi HIFK Fotboll Ab -nimiseen osakeyhtiöön, jolla ei tule olemaan sarjapaikkaa eikä pelaajia kaudelle 2021”.

Nyt näyttää siltä, ettei HIFK:n toiminta voi jatkua Veikkausliigassa, ellei Jinin kanssa päästä sopimukseen. HIFK joutuu siirtymään mahdollisesti kolmosdivisioonaan, jossa sen kakkosjoukkueella on sarjapaikka.

Kolmosdivisioona on Suomen neljänneksi korkein sarjataso. Paluu pääsarjatasolle vaatisi nousujen kautta HIFK:lta neljä kautta. Ja nousu vaatisi myös taloudellisen organisaation täydellistä uudelleenorganisointia.

Ilman Lucas Jin Chengin rahoitusta HIFK olisi saattanut joutua ulos Veikkausliigasta jo vuosi sitten. Keväällä 2019 seura oli pahoissa talousvaikeuksissa ja konkurssi olisi todennäköisesti ollut edessä ilman uutta rahoitusta.

Juttuvinkki: Diego Maradona on kuollut – jalkapalloa suurempi traaginen hahmo

Puolentoista vuoden jälkeen Jin roikottaa HIFK:ta löysässä hirressä. Hän voi yhä pelastaa seuran, mutta voi myös lakkauttaa sen toiminnan. Kaikki valta asiassa on viime kädessä hänellä.

Mikäli HIFK menettää Veikkausliigan sarjapaikkansa, ottanee sen paikan todennäköisesti TPS. Liigakarsinnassa TPS hävisi KTP:lle, mutta se voisi lunastaa sarjapaikan itselleen takaisin, jos pystyisi täyttämään liigalisenssin ehdot. Sekin on mahdollista, että kausi 2021 pelattaisiin vain 11 joukkueen voimin.

HIFK:n pääsarjatoiminnan loppuminen merkitsisi suomalaiselle jalkapallon suosiolle todella pahaa takaiskua. HIFK:n ja HJK:n väliset Stadin derbyt poistuisivat ohjelmasta ja Veikkausliiga menettäisi valtavasti näkyvyyttä.

Stadin derbyt vieneet suomalaisen seurajoukkuejalkapallon aivan uudelle tasolle. Tapahtumien yhteydessä on ollut toki ikävää huliganismiakin, mutta pääosin massatapahtuma on saanut positiivista palautetta ja kasvattanut kotimaisen jalkapalloilun suosiota.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Paolo Rossi on kuollut – nousi hylkiöstä ikuiseksi sankariksi

Kommentoi Facebookissa