Paolo Rossi on kuollut – nousi hylkiöstä ikuiseksi sankariksi

Paolo Rossi teki vuoden 1982 MM-kisoissa kuusi maalia, joilla auttoi Italian maailmanmestariksi

Paolo Rossi teki vuoden 1982 MM-kisoissa kuusi maalia, joilla auttoi Italian maailmanmestariksi. (Kuva AOP)

Italian vuoden 1982 MM-kultasankari Paolo Rossi on kuollut.

JALKAPALLO Italian jalkapalloa kohtasi torstaina suru-uutinen, kun tuli tieto vuoden 1982 MM-kisojen sankarin Paolo Rossin kuolemasta. Parantumattomasta sairaudesta kärsinyt Rossi menehtyi 64-vuotiaana.

Italia voitti 1982 Espanjassa järjestetyssä MM-turnauksessa kultaa. Hyökkääjänä pelannut Rossi oli kisojen suurin tähti tehtyään kolmessa viimeisessä ottelussa kuusi maalia.

Rossin tarina on legendaarinen, mutta ei pelkästään MM-kisojen sankaruuden takia. Vuonna 1980 hänestä oli tullut antisankari sopupeliskandaalin takia. Rossi oli kaksi vuotta kilpailukiellossa, josta vapautui juuri ennen 1982 MM-kisoja.

Italian maajoukkueen päävalmentaja Enzo Bearzot sai niskoilleen lokamyrskyn valittuaan Rossin MM-joukkueeseensa. Monien italialaisten mielestä Rossilla olisi pitänyt olla maajoukkueeseen elinikäinen porttikielto.

Kritisoijat saivat vettä myllyynsä Italian esitettyä alkulohkossaan tehotonta hyökkäyspeliä. Se lunasti jatkopaikan kolmella tasapelillä.

Italian ottelut Perua ja Kamerunia vastaan päättyivät 1-1 ja Puolaa vastaan 0-0. Myös Kamerun pelasi kolme tasapeliä, mutta jäi lohkossa Italian taakse tehtyään vain yhden maalin.

Vuoden 1982 MM-kisojen erikoinen pelisysteemi käsitti alkulohkovaiheen jälkeen neljä kolmen joukkueen jatkosarjalohkoa. Helsingin Sanomat julisti asiantuntevasti, ettei Italialla olisi mitään mahdollisuuksia Argentiinaa ja Brasiliaa vastaan.

Juttuvinkki: Diego Maradona on kuollut – jalkapalloa suurempi traaginen hahmo

Ennuste meni pieleen. Italia voitti maailmanmestaruutta puolustaneen Argentiinan 2-1. Sen jälkeen MM-kisoista tulikin Rossin show.

Italia tarvitsi välieräpaikkaan voiton Brasiliasta. Rossi teki ottelussa hattutempun Italian voittaessa 3-2.

Zicon ja Socratesin tähdittämä Brasilia oli 1982 kisojen suurin suosikki. Joukkueen puolustuspeli jätti Rossille kuitenkin liikaa tilaa ja vikkelä hyökkääjä onnistui tekemään kolme maalia.

Välieräottelussa Puolaa vastaan Rossi teki kaksi maalia Italian voittaessa 2-0. Loppuottelussa Saksan liittotasavaltaa vastaan Rossi teki ottelun avausmaalin Italian voittaessa 3-1.

Italia meni sekaisin. Rossin parin vuoden takaista sopupeliskandaalia ei enää muisteltu.

MM-kisoissa Rossi koki uransa merkittävimmät hetkensä, mutta menestystä tuli myös seurajoukkuetasolla. Hän voitti Juventuksessa Italian mestaruuden 1982 sekä 1984 ja Mestareiden liigan edeltäjäturnauksen Euroopan Cupin 1985.

Vuoden 1985 Euroopan Cupin mestaruutta tosin varjosti loppuottelussa koettu tragedia, kun Liverpool-fanien väkivaltaisuudet aiheuttivat kymmenien Juventus-kannattajien menehtymisen. Katsojia tallautui kuoliaaksi Liverpool-huligaanien hyökättyä Juventus-fanien katsomolohkoon.

Rossi edusti Italiaa MM-kisoissa myös 1978 ja 1986. Vuoden 1978 MM-kisoissa hän teki kolme maalia Italian sijoittuessa turnauksessa neljänneksi.

Vuoden 1986 MM-kisoissa Rossi ei mahtunut enää Italian avauskokoonpanoon. Hallitseva mestari Italia putosikin jatkosta jo neljännesvälierävaiheessa hävittyään Ranskalle.

Meksikossa 1986 pelattu MM-turnaus muistetaan Argentiinan supertähden Diego Maradonan turnauksena. Maradona menehtyi pari viikkoa sitten.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Diego Maradonan muistokirjoituksissa myös tahatonta komiikkaa

Kommentoi Facebookissa