HIFK:n maalivahti tositoimiin pitkän tauon jälkeen – haki vauhtia hyisestä merestä

HIFK lukeutuu SM-liigan mestarisuosikkeihin.

HIFK lukeutuu SM-liigan mestarisuosikkeihin. (Kuva AOP).

HIFK:n maalivahti Frans Tuohimaa on hakenut itseluottamusta kylmästä vedestä. Hän palasi tositoimiin seitsemän viikon tauon jälkeen ja torjui 4-0 -voiton Jukureista.

JÄÄKIEKKO HIFK:n ykkösmaalivahdiksi hankittu Frans Tuohimaa palasi tositoimiin keskiviikkona seitsemän viikon tauon jälkeen, kun HIFK kaatoi Jukurit Helsingissä 4-0. Tuohimaan paluu oli vakuuttava. Hän otti 18 koppia ja piti nollapelin.

– Pääsin heti alusta hyvään rytmiin ja aikatasapainoinen peli itseltäni ja joukkueelta, Tuohimaa sanoi ottelun jälkeen.

– Henkilökohtaisesti tuntui tosi hyvältä pelata tänään ja jätkät painoi siihen neljä maalia, niin olen tosi tyytyväinen joukkueen suoritukseeni ja myös omaan onnistumiseen, Tuohimaa jatkoi.

Tuohimaalla on ollut tähän asti melko vaikea kausi ja nuori Niilo Halonen on saanut yhä enemmän vastuuta. Alkukaudeksi koppi ei yksinkertaisesti tarttunut Tuohimaalle. Maajoukkueessakin käynyt maalivahti avasi kautensa vaikeuksia avoimesti keskiviikkona.

– Alkukausi ei ollut sellainen, mihin olisin itse missään nimessä tyytyväinen. Tietyllä tapaa olen yrittänyt ajatella, niin, että on ollut tavallaan onni, että olen saanut tällaisen uusintastartin ja uuden harjoitusleirin tähän. Olen treenannut määriä tosi paljon ja tehnyt Lunkan (maalivahtivalmentaja Lundell) kanssa tosi paljon hommia ja treenattu tekniikkaa. Ainakin tänään tuntui siltä, että se on auttanut, Tuohimaa taustoitti.

HIFK:n vahtia on auttanut muun muassa hyiseen mereen upottautuminen.

– Menen joka päivä tuohon meidän kylmäaltaaseen ja mereen sitten ehkä kerran viikossa, Tuohimaa kertoi.

Mereen pulahtaminen on HIFK:n maalivahdille etenkin henkisellä puolella tärkeä juttu.

– Urheilija käy läpi paljon kaikenlaista ja varsinkin tuollaisen jakson jälkeen, kun itse ei ole ollut tyytyväinen, niin se on ollut enemmän sellainen henkireikä. Kai se siihen fysikaaliseenkin puoleen ja palautumiseen auttaa, mutta itselleni se on enemmän sellainen meditatiivinen juttu, kun se kylmä shokki iskee ja yrittää taistella sitä vastaan, niin ei siinä muut maailman murheet ole kyllä mielessä, Tuohimaa sanoi.

Juttuvinkki: Kalervo Kummola kovasta ratkaisusta – ”Mitään poliittista painostusta ei minua kohtaan tullut”

”Murheita” on aiheuttanut kuitenkin muun muassa nuori Niilo Halonen, joka on ryhtynyt tosissaan haastamaan kokeneempaa virkaveljeään HIFK:n ykköstorjujan paikasta.

– Meillä on todella hyvä suhde keskenään. Meidän päivärytmit on sellaiset, että eniten mä täällä hallilla Niilon kanssa vietän aikaa. Tullaan tosi hyvin toimeen ja kannustetaan toisiamme ja olemme iloisia toistemme onnistumisista. Näin se urheilussa vain menee, että kun toisen peli ei joskus selittämättömistäkin syistä kulje, niin se mahdollisuus avautuu toiselle ja Niilo on tosi hyvin tullut sisään ja torjunut meille ihan törkeän määrän tärkeitä pisteitä, Tuohimaa kehui.

Tuohimaan ”uusi tuleminen” tulee HIFK:n kannalta erittäin hyvään saumaan, sillä ensi viikosta alkaen joukkue pelaa hurjalla tahdilla lähes joka toinen päivä. HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen korosti, että molempia maalivahteja tarvitaan otteluruuhkassa.

Hämeenlinnassa HPK ei pysynyt ensimmäisen erän jälkeen Lukon kyydissä. Raumalaiset löivät sarjajumbon maalein 6-0. Lukon tehomies Daniel Audette keräsi tehopisteet 1+2 ja Eetu Koivistoinen taas maalasi kahdesti.

NHL:ään useita pelaajia menettänyt Ilves taipui Tampereella Pelicansille 2-6. Rudolf Cerveny (2+1) ja Ryan Lasch (1+2) olivat Pelicansin tehomiehiä.

Lasch vankisti asemiaan pistepörssin kärjessä. Yhdysvaltalaisella on jo kasassa pisteet 10+27=37.

Sarjataulukossa Pelicans nousi toiseksi Ilveksen edelle. Sarjakärki Lukko on Pelicansia kuusi pistettä edellä.

Lappeenrannassa Tappara pyöritti SaiPaa mennen tullen. Anton Levtchi saalisti hurjat tehopisteet 2+2 ottelun päätyttyä Tapparan 6-1-voittoon.

Jyväskylässä JYP voitti Ässät 4-3. Toiseksi viimeisenä olevalle JYPille voitto oli vasta toinen viimeiseen 12 otteluun.

Turussa TPS voitti Sportin 3-1. Sarjataulukossa TPS on kahdeksantena eron viitostilaan ollessa vain kolme pistettä.

Teksti Ville Hirvonen ja Otto Palojärvi

Lue myös: Kärpillä kulkee kehnosti – ”Olimme paljon huonompia tänään”

Kommentoi Facebookissa