Hirvipullia vai pihvejä? – Pääasia, että ne on höystetty ja maustettu suppilovahveroilla

Annos on maukas ja terveellinen eikä pikku lasi hyvää punaviiniä ketään pahenna.

Annos on maukas ja terveellinen eikä pikku lasi hyvää punaviiniä ketään pahenna. (Timo Ernamo)

Kotigokki satsaa isänpäiväksi meheviin hirvenjauhelihapihveihin.

RUOKA Ensin muutama sananen periaatteesta. Nimittäin hirvipulliin lisätään usein sianlihaa ja jotkut uskalikot väittävät lisäävänsä ankanrasvaa taikinaan.

Näin siksi, että puhtaasti riistalihasta tehdyt lihapullat kuivuvat muuten kypsennettäessä, ainakin melko todennäköisesti. Kerma toki helpottaa, mutta silti.

Jauhelihapihveissä ongelma poistuu. Pihvit pitää vain paistaa pinnalta nopeasti ja kunnolla umpeen ja sitten hauduttaa kypsäksi. Mehevyys säilyy. Eikä sinne muuten mitään (korppu)jauhoja lisätä.

Siis tuumimisesta toimeliaisuuteen!

Aineet (2:lle)

300 g hirvenjauhelihaa

1 dl ruokakermaa

1 dl kuivattuja suppilovahveroita

(muutama kuivattu mustatorvisieni)

kananmuna

(vajaa) 1 tl suolaa

1/2 rkl kuivattua timjamia

mustapippuria myllystä

rypsiöljyä ja suolatonta voita paistamiseen

Tuollaiseksi ne on sienet murjottava, että hyvä tulee.
Tuollaiseksi ne on sienet murjottava, että hyvä tulee. (Kuva Timo Ernamo)

Ja nyt tekemään!

Ota jauheliha ja kananmuna huoneenlämpöön. Hyvä muistisääntö on, että tee tämä samalla, kun laitat perunat uuniin, jos uuniperunaa teet.

Ota esille myös kerma ja kaada desilitra tulevaan taikinakulhoon.

Ota huhmare esiin ja murjo suppilovahverot jauheeksi. Jos sinulla sattuu olemaan torvisieniä kuivattuina, jauha muutama sellainenkin joukkoon aromia antamaan. Kaupasta niitä ei kuitenkaan kannata tätä varten ostaa.

Kun olet jauhanut sienet, kaada jauhe kulhoon kerman seuraksi ja sekoita hyvin. Lisää myös timjami joukkoon. Voit myös lisätä pippuria ja suolankin sekaan. Se ei haittaa mitenkään, sillä näin vain kerma maustuu tasaisemmin.

Sekoita koko härdelli hyvin.

Nyt se saa odottaa siinä aikoja parempia.

***

Tällä välin voit tedä vaikka kastikkeen tai alkaa tehdä muusia ja salaattia ja ehkä vähän tiskata ja voinet myös ottaa huikan kokkipullosta.

Jossain vaiheessa voit nuuhkia kulhon seosta, jota kutsun (yhä) sienikermaksi, ja jos se on tunnistettavan havumetsäinen, niin voit alkaa tehdä taikinaa.

Nämä ainekset voivat tekeytyä keskenään tunninkin.
Nämä ainekset voivat tekeytyä keskenään tunninkin. (Kuva Timo Ernamo)

Lisää siis joukkoon jauheliha ja kananmuna.

Laita vesi juoksemaan kraanasta hiljalleen ja kosteuta kätesi, ettei taikina tartu niihin.

Vaivaa taikinaa kunnolla niin, että se emulgoituu eli taikinasta tulee kiinteähkö ja silti helposti muokkautuva pallero. Toimenpiteeseen menee muutama minuutti.

Anna sen levätä hetken. Ota kannellinen paistokasari, öljy ja voi esille.

Jaa taikina kahdeksi kappaleeksi ja muotoile ne ohuehkoiksi pihveiksi.

Laita kasari tulelle, lisää tilkka öljyä ja nokare voita. Kun voi alkaa ruskistua, ala paistaa pihvejä. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja todellakin ns. ”umpeen”, etteivät nesteet karkaa.

Kun pihvit on ruskistettu, laita tuli aivan pienelle tai hella jopa pois päältä ja kasariin kansi päälle, ja jätä ne kaikessa rauhassa kypsymään kannen alle. Kyllä ne siellä viimeistään kymmenessä minuutissa kypsyvät.

Kunnon vaivaamisen jälkeen taikinasta saa helposti tällaisen pallon. Ei takerru mihinkään.
Kunnon vaivaamisen jälkeen taikinasta saa helposti tällaisen pallon. Ei takerru mihinkään. (Kuva Timo Ernamo)

Ja siinä se!

Annoskuvassa pihvit on tarjottu salaatin kera ja se onkin oivallinen annos niille, jotka haluavat herkutella itsensä laihoiksi tai ainakin välttää lihomista. Jos salaattipohjassa on riittävä potku, on annos myös itsessään erinomainen.

Bataatti-perunamuusi eli tuttavallisemmin BP on mainio lisuke eikä kaipaa kastiketta. Perunaa reilut puolitoista kertaa bataatin määrän, vaikka ruokakermaa, voita ja vähän suolaa ja siinä se on.

Siitä mainitusta uuniperunasta: sienikastike on hyvä, mutta sen voisi kyllä syödä ihan vain voin kanssakin – myös voisula käy tai voissa haudutettu sipulisilppu.

No, suosittelen sienikastiketta, kun tässä muutenkin on otettu ne sienet esiin.

Voi sen pihvin lätkäistä vaikka muusin päälle.
Voi sen pihvin lätkäistä vaikka muusin päälle. (Kuva Timo Ernamo)

Viini valikoituu lisukkeidenkin mukaan, mutta monille tuttu portugalilainen Quinta das Setencostas (eli Setencostasin viinitila) löytyy kympillä ja toimii oikein hyvin tämän ruoan kanssa. Myös monet toscanalaiset viinit toimivat hyvin, kuten esimerkiksi 18 euron Villa Antinori.

***

Nautiskellaan kausiruokaa!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa