HJK:n avaus lässähti – putkeen ei mennyt kentällä eikä markkinoinnissa

HJK tositoimissa Euroopan Konferenssiliigassa (Kuva AOP)

HJK tositoimissa Euroopan Konferenssiliigassa. (Kuva AOP)

HJK:n europelissä LASK Linziä vastaan yllätti eniten vähäinen yleisömäärä. Katsojia oli vain 3548.

JALKAPALLO Suomessa pelataan seurajoukkuejalkapallon eurokilpailun lohkovaihetta nyt kolmatta kertaa, kun HJK selvitti tiensä uuteen Konferenssiliigaan. Aiemmin HJK on ollut Mestareiden liigassa 1998 ja Eurooppa-liigassa 2014.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA kehitti Konferenssiliigan pienempien jalkapallomaiden, kuten Suomen seurajoukkueiden tueksi. Jo lohkovaiheeseen selviytymisestä HJK sai noin kolmen miljoonan euron bonuksen, mikä vastaa suunnilleen HJK Oy:n vuosiliikevaihtoa.

Nyt suomalaisseuroilla on helpompi tie lohkovaiheeseen, mutta automaattisesti HJK ei paikkaansa Konferenssiliigaan saavuttanut. Siihen tarvittiin voittoja Eurooppa-liigan karsinnoissa. Lohkovaiheeseen pääsy oli HJK:lta urheilullisesti vahva suoritus.

Keskustelu Veikkausliigan tasosta on ollut Suomessa tylyä, eikä suinkaan ilman perusteita. HJK:n Konferenssiliigan lohkovastustajien budjetteja tarkastellessa Veikkausliigan takamatka vaikuttaa valtavalta.

Lohkovastustajista Tel Aviv Maccabi operoi 24,50 miljoonan euron pelaajabudjetilla ja LASK Linz 16 miljoonalla. Alashkert Jerevanin pelaajabudjetti on 3,5 miljoonan euron tietämillä.

HJK:n pelaajabudjetti oli tälle kaudelle 1,7 miljoonaa euroa. Pelaajahankintojen myötä summa lienee loppukaudella hitusen suurempi, mutta vastustajiinsa verrattuna HJK on silti kärpästason joukkue.

Torstaina Helsingissä LASK Linz voittikin HJK:n maalein 2-0. HJK laittoi vastustajansa ajoittain ahtaalle, mutta ongelmat ensimmäisellä puoliajalla LASKin prässin purkamisessa sekä toisella puoliajalla hyökkäysten päättämisessä johtivat HJK:n kannalta tylyyn lopputulokseen.

Ottelu olisi ollut HJK:lla voitettavissa. HJK:lla oli selkeä etu tekonurmesta ja LASKin peli on ollut Itävallan pääsarjassa sekaisin, mikä näkyi torstain ottelussa joukkueen isoissa ongelmissa puolustuspelissä.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela antoi ymmärtää, että ongelmat vastustajan prässiä vastaan johtuivat Veikkausliigan ja kansainvälisten pelien tasoeroista. Siinä Koskela oli oikeassa, mutta hän voi katsoa myös peiliin. Valmistautuminen otteluun ei mennyt putkeen.

Ja ei mennyt valmistautuminen putkeen HJK:n organisaatiollakaan. Katsojamäärä 3548 alitti kaikki odotukset.

HJK:n fanikatsomossa oli hyvää meininkiä, mutta muissa katsomoissa Mestareiden liigan 1998 ja Eurooppa-liigan 2014 huuma oli LASK-ottelusta kaukana.

Koronapandemialla oli yleisömäärään tietenkin vaikutuksensa ja kolea sääkin varmasti vaikutti katsojakatoon. Mutta uuden euroseikkailun, Konferenssiliigan markkinointi ei HJK:lta oikein onnistunut.

LASK Linz, Maccabi Tel Aviv ja Alashkert Jerevan eivät tietenkään ole kaikkein valovoimaisimpia markkinointivaltteja. Mutta kyse on kuitenkin europelien lohkovaiheesta. LASK-ottelun urheilullista panosta ajatellessa 3548 on surkea katsojamäärä.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Pettymys euroavauksessa – HJK tyri hienon mahdollisuutensa

Kommentoi Facebookissa