Hoitajien palkkakiistassa saatiin aikaan sopu – kaikki työtaistelutoimet ovat päättyneet

Osana sovintoa sovittiin myös kertakorvauksesta tietyille koronapotilaita hoitaneille ammattilaisille. (Kuvituskuva Fotolia)

Sovintoehdotus tuo kattavan työrauhan historiallisen vaikealle työmarkkinakierrokselle.

TYÖEHTOSOPIMUKSET Kunta-alan ja hyvinvointialueiden työehtosopimusneuvottelut on saatu päätökseen ja kaikki työtaistelutoimet ovat päättyneet. Kaikki osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen.

Takana on historiallisen vaikea työmarkkinakierros. Hoitajaliitot halusivat suuremman palkkaohjelman kuin muu kunta-ala. Työntekijäpuoli puolestaan sanoo, että neuvotteluja vaikeutti maan hallituksen valmistelema ja eduskunnan syyskuussa hyväksymä niin sanottu pakkotyölaki, joka rajoitti mahdollisuutta täysimittaisiin työtaistelutoimiin.

– Sopimuksella turvataan kattava työrauha ja kansalaisten hyvinvointipalvelut kolmeksi vuodeksi, korostaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Nyt hyväksytty sovintoehdotus ja aiemmin kesällä hyväksytty kunta-alan sopimusratkaisu nostavat KT:n mukaan SOTE-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön ansioita sopimuskaudella 2022–2025 arviolta keskimäärin vähintään 13 prosenttia. Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin mukaan sovinto nostaa tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvoa vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana niin, että kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 prosenttia.

Lisäksi sovittiin, kuinka SOTE-sopimukseen kuuluvien työntekijöiden palkkoja yhteensovitetaan uusilla hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä. Lainsäädäntö edellyttää, että hyvinvointialueiden palkkoja joka tapauksessa yhteensovitetaan ja siitä syntyy työnantajille kuluja.

Osana sovintoa sovittiin myös kertakorvauksesta tietyille koronapotilaita hoitaneille ammattilaisille. Kyseinen 600 euron kertapalkkio maksetaan eräissä sosiaali- ja terveysalan tehtävissä toimiville ja koronapotilaita valmiuslain aikaisissa erityisolosuhteissa hoitaneille SOTE-sopimuksen piirissä oleville.

Sovintoehdotuksen mukainen erillissopimus kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten soveltamisesta on voimassa 1.5.2022–30.4.2025. SOTE-sopimuksen piirissä on noin 180 000 työntekijää, joiden työvoimakustannukset ovat noin 8,6 miljardia euroa vuodessa.

Sovintoehdotuksen hyväksyminen varmistaa, että uudet hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan toimintansa hallitusti myös henkilöstönsiirtojen näkökulmasta.

Lue myös: Potilas tuli ambulanssin takaosasta ja puukotti ensihoitajaa – uhri sai hengenvaarallisia vammoja

Kommentoi Facebookissa