Hopeakin ilahdutti Iivo Niskasta – Joni Mäelle vuolaat kehut

Iivo Niskanen on olympiavoittaja ja maailmanmestari. (Kuva Olympiakomitea)

Iivo Niskanen ja Joni Mäki saavuttivat parisprintin olympiahopeaa. Olympiamitali oli Niskaselle uran viides ja Mäelle ensimmäinen.

HIIHTO Suomi saavutti miesten parisprintissä hopeaa Pekingin olympialaisissa. Iivo Niskanen voitti jo kolmannen olympiamitalinsa näistä kisoista, mutta Joni Mäelle olympiamitali oli uran ensimmäinen.

Mäki piti lopussa Venäjän Aleksander Terentjevin takanaan ja varmisti Suomen joukkueen hopean.

– Aika tuttu tilanne. Viime vuonna (MM-kisoissa) oli aika samat joukkueet siinä. Tiesin, että yksi sijoitus ainakin on siinä napattavissa, kun pysyy mukana stadionille, niin siinä voi tapahtua mitä vaan, Mäki kommentoi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Mäki korosti, että mitalin voittaminen on helppoa, jos parisprintissä hiihtää Iivo Niskasen kanssa.

– Aika helppo se on hiihtää maailman parhaan pertsan hiihtäjän kanssa, Mäki naurahti.

Norja oli Suomelle liian kova. Niskanen, joka 2014 oli voittamassa Sami Jauhojärven kanssa parisprintin olympiakultaa Sotshissa, ei ollut kuitenkaan pettynyt.

– Vauhti on näissä yleensä kovaa. Tämä ei tehnyt poikkeusta. Luottavaisin mielin lähdettiin. Ennakkoon oli aika haastava pari lyödä tuo Norja, mutta hyvin haastettiin. Joni ratkoi mitalin värin tuossa lopussa. Ennen kaikkea voitettu mitali meille, Niskanen sanoi.

Iivo Niskasella on koossa nyt viisi olympiamitalia. Hän voitti parisprintin kultaa Sotshissa 2014 sekä 50 kilometrin kultaa Pyeongchangissa 2018. Pekingin olympialaisissa hän on voittanut parisprinttihopean lisäksi kultaa 15 kilometrillä ja pronssia 30 kilometrillä.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan kisa eteni, kuten oli suunniteltu.

– Ennakkosuosikit olivat juuri Norja ja Venäjä. Kyllähän me mitalia lähdettiin hakemaan. Se meni just niin kuin olimme etukäteen miettineet taktiikkapalaverissa. Tavoite oli, että pystytään Iivon osuudella tiputtamaan haastajat pois ja se onnistui täydellisesti. Joni vielä ratkaisi tuossa lopussa sen hopean. Oli kyllä todella kova veto Jonilta, Pasanen sanoi.

Naisten parisprintissä Suomi jäi neljänneksi. Suomen ankkuri Krista Pärmäkoski jäi loppukiritaistossa mitalijoukkueista. Saksa vei kultaa, Ruotsi hopeaa ja Venäjä pronssia

Vauhti oli kovaa. Pärmäkosken parina hiihtänyt Kerttu Niskanen kertoi olleensa itsekin väsynyt.

– Kaikkemme annettiin. Kisa oli kova. Tietysti neljäs sija on harmittava. Yritin vain vetää mahdollisimman kovia kierroksia ja väsyttää sillä matkavauhdilla. Alkoi se sitten itseäkin väsyttää, kun keulassa joutui vetämään.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Naisleijonille pronssia vaikean tarinan päätteeksi – ”Löydettiin se jääkiekon hauskuus”

Kommentoi Facebookissa