Hotellivarauspalvelua on käytetty tietojenkalasteluun – asiakkaille välitetyt viestit ovat tulleet huijarilta

Huijausviestit vaikuttavat uskottavilta, sillä niissä on oikeita hotellitietoja, oikeat asiakkaiden nimet ja ne viittaavat oikeisiin hotellivarauksiin. (Kuvituskuva Fotolia)

Huijausviesteillä on pyritty kalastelemaan muun muassa luottokorttinumeroita.

MATKAILU Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on saanut elokuussa useita ilmoituksia hotellivarauspalvelussa välitetyistä huijausviesteistä. Suomalaistenkin suosimassa booking.com-hotellivarauspalvelussa on raportoitu useita tapauksia, joissa palvelun kautta asiakkaille välitetyt viestit eivät olekaan tulleet hotellista, vaan huijarilta.

Huijausviesteillä on pyritty kalastelemaan muun muassa luottokorttinumeroita. Huijausviestit vaikuttavat hyvin uskottavilta, sillä niissä on oikeita hotellitietoja, oikeat asiakkaiden nimet ja ne viittaavat asiakkaiden oikeisiin hotellivarauksiin.

Viesteissä olevat linkit vievät kuitenkin väärennetyille sivuille, jotka voivat näyttää erehdyttävästi hotellin tai varauspalvelun sivuilta. Väärennetylle sivulle syötetyt luottokorttitiedot päätyvät rikollisten haltuun.

Teknologiauutisiin keskittynyt englanninkielinen verkkosivusto Ars Technica uutisoi varauspalvelussa välitetyistä huijausviesteistä jo helmikuussa 2023. Myös Kyberturvallisuuskeskukseen on raportoitu suomalaisten asiakkaiden saamia huijausviestejä. Aiemmin harvakseltaan tulleita ilmoituksia on nyt elokuussa raportoitu useita.

Vastaavia tapauksia on uutisoitu ajoittain jo vuosien ajan, mutta booking.com ei ole vahvistanut tietovuotoja tai tietomurtoja. Vaikuttaa mahdolliselta, että rikollisella toimijalla on ollut pääsy joihinkin palvelussa oleviin hotellivaraustietoihin, mutta luottokorttitietoja ei ole vuotanut rikollisille. Tästä syystä rikolliset pyrkivät käyttämään saamiaan tietoja kalastellakseen luottokorttitietoja.

Lue myös: Varo Suomi.fin nimissä lähetettyjä huijausviestejä – kyseessä on kalasteluviesti

Kommentoi Facebookissa