Huijarikerääjät liikkeellä – kaduilla tapahtuva rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa

Mikäli epäilee rahankeräyksen aitoutta, voi pyytää nähtäväksi poliisiviranomaisen myöntämän keräysluvan. (Kuvituskuva Fotolia)

Kuurouteen vetoava kaupustelu ja kerjääminen on ilmiönä valitettavan tuttu jo usean vuoden ajalta.

RAHANKERÄYS Kuurojen Liittoon on kesän aikana tullut runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla, kuten kauppakeskuksissa ja niiden parkkipaikoilla, tapahtuvasta rahankeräyksestä. Tapauksia on erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa.

Yhteydenottoja huijauksista on tullut muun muassa Espoosta, Helsingistä, Vantaalta, Järvenpäästä, Hämeenlinnasta, Lappeenrannasta, Kotkasta, Porvoosta, Hyvinkäältä ja Lohjalta. Kerääjät kertovat keräävänsä rahaa kuurojen tai vammaisten hyväksi ja käyttäytyvät usein aggressiivisesti. Mukana on nimilista, jossa on yleensä huonolla suomella tietoa kuurojen monitoimitalon rakentamisesta tai vastaavasta sekä isohkoja esimerkkisummia.

Kuurojen Liitto korostaa, että tämä rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa ja toivoo, että tapahtuneesta ilmoitetaan paikalliselle poliisille tai esimerkiksi kauppakeskusten vartijoille.

Kuurouteen vetoava kaupustelu ja kerjääminen on ilmiönä valitettavan tuttu jo usean vuoden ajalta. Toisinaan tapausten yhteydessä on havaittu viitteitä ulkomailta organisoidusta toiminnasta; usein asianomaiset eivät edes olleet kuuroja. Kuurojen Liitto näkee vaarana, että tämänkaltainen rahankeräys sekoitetaan liiton viralliseen varainhankintaan.

Mikäli epäilee rahankeräyksen aitoutta, voi pyytää nähtäväksi poliisiviranomaisen myöntämän keräysluvan. Suomessa järjestöjen varainhankinta on luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä toimintaa. Kuurojen Liitolla on viranomaisten myöntämä keräyslupa.

Lue myös: Ulkomainen mieskaksikko etsi uhreikseen vanhuksia – taulukauppiaat veivät rahaa ja koruja

Kommentoi Facebookissa