Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut – lännessä sankari, Venäjällä petturi

Mihail Gorbatšov pitää tiedotustilaisuuttaan Moskovassa vallankaappausyrityksen jälkeen vuonna 1991. (Kuva AOP)

Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt surunvalittelut Gorbatšovin perheelle.

VENÄJÄ Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut 91-vuotiaana. Uutistoimistojen mukaan Gorbatšov kuoli moskovalaisessa sairaalassa vakavan sairauden jälkeen tiistai-iltana.

Mihail Gorbatšov oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeinen pääsihteeri vuosina 1985–1991, aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti. Länsimaissa häntä pidetään sankarina ja uuden demokraattisemman Venäjän tulevaisuuden mahdollistajana, mutta monen venäläisen mukaan Neuvostoliiton hajoaminen oli Gorbatšovin syytä.

Tasavallan presidennti Sauli Niinistö kommentoi tapahtunutta Twitterissä:

”Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa. Mihail Gorbatshovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa. Osanottoni hänen läheisilleen.”

Mihail Gorbatšov on myöhemmin kritisoinut Vladimir Putinin toimintaa, mutta tuki Krimin valtausta vuonna 2014 ja arvosteli länsimaiden pakotteita. Venäjän hyökätessä helmikuussa 2022 Ukrainaan, Gorbatšov vaati kuitenkin vihollisuuksien lopettamista ja rauhanneuvotteluiden aloittamista välittömästi.

Hallituksen tiedottaja Dmitri Peskov on kertonut Putinin ottavan osaa kuoleman johdosta, Venäjän presidentti on myös lähettänyt surunvalittelut Gorbatšovin perheelle ja ystäville. Uutistoimisto Tassin mukaan Gorbatšov haudataan Moskovan Novodevitšin hautausmaalle vaimonsa Raisa Gorbatšovan viereen.

Lue myös: Ulkoministeriö rajoittaa viisumihakemusaikojen määrää Venäjällä – syyskuun alusta 500 päivässä

Kommentoi Facebookissa