Huijattujen rahojen nosto ei oikeuden mielestä ollut todiste rikoksesta – valepoliisiksi epäiltyä ei vangittu

Tekotapaan kuuluu, että kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille.

Tekotapaan kuuluu, kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. (Kuva Fotolia)

Poliisi halusi epäillyn vangittavaksi, jotta hän ei voisi vaikeuttaa esitutkintaa.

RIKOS Hämeen poliisilla on tutkittavanaan kymmeniä niin sanottuja valepoliisi-juttuja, joissa on soitettu poliisina esiintyen yleensä vanhemmalle henkilölle ja erehdytetty tämä luovuttamaan puhelun aikana verkkopankkitunnuksensa vetoamalla erilaisiin kiireellisiin rikoksen selvittämiseen liittyviin tekosyihin.

Tekotapaan kuuluu, että kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. Henkilö, joka antaa tilinsä rikollisten käyttöön muttei ole varsinaisessa teossa muuten mukana, syyllistyy tilanteessa rahanpesuun tai törkeään rahanpesuun.

Perjantaina 27.10. poliisi esitti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vangittavaksi miestä, jonka tiliä oli käytetty petoksella viedyn rahan siirtelyyn. Vangitsemista esitettiin todennäköisin syin joko törkeään petokseen tai vaihtoehtoisesti, jos ei saada näyttöä osallisuudesta alkurikokseen, törkeästä rahanpesusta.

Kiinniotetun keski-ikäisen miehen vangitseminen oli poliisin näkökulmasta perusteltua, koska vapaana ollessaan hän voi vaikeuttaa jutun selvittämistä sopimalla asioista muiden osallisten kanssa ja estämällä edelleen kateissa olleiden rahojen takaisin saamista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei kuitenkaan ollut samoilla linjoilla poliisin kanssa ja määräsi kiinniotetun miehen vapautettavaksi. Perusteluiden mukaan tilitapahtumat ja rahojen nostot eivät riitä osoittamaan vangittavaksi vaaditun syyllistyneen rikokseen riittävän suurella todennäköisyydellä, eikä vangitsemisen edellytyksiä käräjäoikeuden mukaan siten ollut.

Poliisi muistuttaa edelleen, että verkkopankkitunnuksia ei missään olosuhteissa pidä kertoa tai luovuttaa kenellekään. Poliisi tai kukaan muukaan viranomainen ei näitä tunnuksia virkatehtävissään tarvitse.

Tunnuksien avulla rikolliset pystyvät aiheuttamaan huomattavia taloudellisia vahinkoja, ja kuten perjantaisesta käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, ei rahojen takaisin saaminen tai rikollisten vastuuseen saattaminen ole helppoa.

Kommentoi Facebookissa