Humalassa ollut kuljettaja kuvasi videoita ja kirjoitteli viestejä – kolme nuorta kuoli hurjassa ulosajossa

Jutun käsittelyyn on Pirkanmaan käräjäoikeudessa varattu kolme päivää.

Jutun käsittelyyn on Pirkanmaan käräjäoikeudessa varattu kolme päivää. (Kuva AOP)

Syytteessä oleva nuorukainen ei painanut jarrua vaan käytti käsijarrua.

ONNETTOMUUS Raju ulosajo vei kolmen nuoren hengen viime vuoden elokuussa Nokialla. Alkaneessa oikeudenkäynnissä paljastuivat onnettomuuden karmeat yksityiskohdat. Kuljettajana ollut 17-vuotias nuorukainen oli kovassa humalassa. Autolla oli nopeutta jopa 170 km/h, ja kuljettaja kuvasi ajon aikana videoita sekä kirjoitteli tekstiviestejä.

Auto lähti Porin Yyteristä kohti Nokiaa lauantaina kello 22.30. Kello 1.09 auto törmäsi Nokialla puuhun ja repeytyi kahtia. Keskinopeus matkan aikana on ollut 114 km/h, törmäyshetkellä nopeutta on ollut noin 120 km/h. Kuljettaja oli törmäyshetkellä 1,68 promillen humalassa.

Matkalla Porista Nokialle nopeus oli enimmillään 170 km/h, ja kuljettaja kuvasi ajon aikana videoita sosiaaliseen mediaan ja kirjoitteli tekstiviestejä.

– Sosiaaliseen mediaan kuvatut videot ovat osa syyttäjän näyttöä. Muutakin näyttöä on, sanoo syyttäjä Pasi Vainio.

Osan matkasta kuljettaja ajoi vastaantulevien kaistalla. Nokialla auto suistui tieltä. Kuljettaja ei painanut jarrua vaan käytti käsijarrua, auto törmäsi oikea kylki edellä puuhun ja repesi kahtia. Takapenkillä matkustaneet tytöt paiskautuivat maastoon ja menettivät henkensä. Kummallakaan ei ollut turvavyö kiinni.

Etupenkillä matkustaneen pojan turvavyö oli kiinni, mutta sekään ei pelastanut häntä. Kuljettajan turvavyö oli lukittuna selän taakse. Turvavyö ei siis ollut käytössä. Kuljettajan pelasti turvatyyny sekä se, että auto törmäsi puuhun oikea kylki edellä.

Syyttäjä Pasi Vainio syyttää nyt 18-vuotiasta nuorukaista muun muassa kolmesta taposta. Uhrit olivat 17-18-vuotiaita. Syyttäjä vaatii vastaajalle 9 vuoden vankeusrangaistusta. Toissijaisesti vastaajaa syytetään kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Siitä hänelle vaaditaan 6 vuoden vankeusrangaistusta.

Kolmesta taposta syytteen saanut nuorukainen on tapahtuman jälkeen vaihtanut sukunimeään. Hän kiistää ajaneensa puuhun törmännyttä autoa. Syyttäjän käsitystä taas tukee se, että kuljettajan paikalla lauenneesta turvatyynystä löytyi vastaajan dna. Myös autossa ajon aikana kuvatut videot ovat osa syyttäjän näyttöä.

Jutun käsittelyyn on Pirkanmaan käräjäoikeudessa varattu kolme päivää.

Lue myös: Henkilöauto suistui ojan kautta 100 metriä pellolle – nuori kuljettaja menehtyi välittömästi

Kommentoi Facebookissa