Huoltovarmuuskeskuksessa kuohuu edelleen – kaksi johtoryhmän jäsentä vapautettu työvelvoitteesta

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu Suomeen kolme rahtilentokoneellista tällä viikolla.

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu Suomeen kolme rahtilentokoneellista tällä viikolla. (Kuva Huoltovarmuuskeskus)

Kohutuista suojainhankinnoista on käynnistetty myös ulkopuolinen selvitys.

KORONAVIRUS Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on kokoontunut 11.–12.4. käsittelemään suojainhankintojen tilannetta ja erityisesti julkisuudessakin olleita kauppatoimia. Asiassa on käynnistetty ulkopuolinen selvitys, joka valmistuu tiistaina 14.4.

Kauppakumppaneina ovat olleet muun muassa pikavippiyrittäjänä tunnettu Onni Sarmaste sekä kauneusyrittäjä Tiina Jylhä. Sarmasteen taustalta löytyi pitkä ulosottorekisteri, Jylhältä puolestaan tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Jupakan johdosta Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema joutui jo eroamaan. Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on nyt päättänyt vapauttaa työvelvoitteesta johtoryhmän jäsenet Asko Harjulan ja Jyrki Hakolan. Määräys on voimassa kauppatoimien selvittelyn ajan.

Kohu syntyi, kun Kiinasta saapui Huoltovarmuuskeskuksen tilaamana kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja ja 230 000 kappaletta hengityksensuojaimia, jotka eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia.

Mediassa esitettyjen dokumenttien mukaan Hakola on ollut yhteydessä Sarmasteen kanssa suojavarusteiden osalta. Sarmaste kertoo toimittaneensa sellaiset suojavarusteet, kuin mitä Huoltovarmuuskeskus oli tilannutkin.

Lue myös: Kiinasta tulee lisää suojavarusteita – kohun keskellä oleva liikemies sanoo toimittaneensa sitä mitä tilattiin

Kommentoi Facebookissa