Kiinasta tulee lisää suojavarusteita – kohun keskellä oleva liikemies sanoo toimittaneensa sitä mitä tilattiin

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista on aiheutunut sotkuinen vyyhti.

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista aiheutui sotkuinen vyyhti. (Kuvituskuva Finnair)

Huoltovarmuuskeskus julkaisi lähipäivinä Suomeen saapuvat suojavarustetoimitukset.

KORONAVIRUS Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu tämänhetkisen tiedon perusteella Suomeen kolme rahtilentokoneellista tulevalla viikolla. HVK:n mukaan on mahdollista, että rahtilentoja joudutaan aikatauluttamaan uudelleen johtuen Kiinan uusista määräyksistä muun muassa tullausten suhteen.

Tilanne elää koko ajan, mutta 12.4. klo 16.45 olevan tiedon mukaan Suomeen saapuu 14.4.:

  • nitriilikäsineitä, valmistaja Qingdao Kaiweisi Industry and Trade Co.,Ltd
  • vinyylikäsineitä, valmistaja Qingdao Kaiweisi Industry and Trade Co.,Ltd
  • suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja, valmistaja Fujian Hengan Holding Xiamen Business Trade Co.,Ltd. Maskit sopivat sairaalakäyttöön ja ovat kiinalaisen sairaalakäyttöön hyväksyttävän suojainstandardin YY 0469 mukaisia suojaimia.
  • FFP2 hengityssuojaimia, valmistaja Lifa Air.

Poikkeusoloissa EU:n standardeista voidaan poiketa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. VTT testaa kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. Lopullinen varmuus tuotteiden sopivuudesta saadaan VTT:n testauksen jälkeen. Ulkoministeriö avustaa tullausten ja muiden muodollisuuksien osalta paikan päällä Kiinassa.

Kohu syntyi, kun Kiinasta saapui Huoltovarmuuskeskuksen tilaamana Finnairin A-350-koneellinen tarvikkeita eli kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja ja 230 000 kappaletta hengityksensuojaimia, jotka eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia. Jupakan johdosta Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema joutui eroamaan.

Liikemies Onni Sarmasteen yritykselle maksettiin maskeista viisi miljoonaa euroa. Muun muassa pikavippiyrittäjänä toimineella Sarmasteella on Suomen Kuvalehden mukaan peräti 11-sivuinen ulosottorekisteri. Sotkuun liitettiin mediassa myös suomalainen alamaailma.

– Jos minulta tilataan siviilikäyttöön tarkoitettua tavaraa, enhän minä silloin toimita sairaalakäyttöön tarkoitettua tavaraa. Hinta olisi ollut täysin eri, Sarmaste kommentoi nyt STT:lle.

Lisäksi Huoltovarmuuskeskus oli tehnyt erillisen sopimuksen kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhän Virossa toimivan yhtiön kanssa, maksettu kauppasumma on kuitenkin jäädytetty. Jylhän taustalta löytyy puolestaan tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Huoltovarmuuskeskus haluaa huomauttaa, että koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä. Käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.

Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova, siksi Huoltovarmuuskeskus kertoo sosiaali- ja terveysministeriön tukipyyntöihin perustuen pyrkivänsä tekemään kaiken mahdollisen hankkiakseen lisää materiaalia markkinoilta.

Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.

Lue myös: Kiinasta tuodut hengitysmaskit eivät sovellu sairaaloihin – ”Tavara oli muuta kuin oli tilattu”

Kommentoi Facebookissa