Kiinasta tuodut hengitysmaskit eivät sovellu sairaaloihin – ”Tavara oli muuta kuin oli tilattu”

Suomessa kaivataan erilaisia hengityssuojaimia sairaaloissa, hoivayksiköissä ja kotipalveluissa.

Suomessa kaivataan erilaisia hengityssuojaimia sairaaloissa, hoivayksiköissä ja kotipalveluissa. (Kuvituskuva AOP)

Ensimmäinen maahantuotu suojainmateriaalien erä toimitetaan hoivayksiköihin ja kotisairaanhoitoon.

KORONAVIRUS Huoltovarmuuskeskuksen tilaama ensimmäinen hengityssuojainerä saapui Suomeen eilen. Huoltovarmuuskeskus toimitti näytteet suojaimista testattavaksi VTT:lle.

Kiinasta saapui Finnairin A-350-koneellinen tarvikkeita eli kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja ja 230 000 kappaletta hengityksensuojaimia. Testitulosten perusteella tässä suojainmateriaalin erässä ei ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia suojaimia.

– Paperit olivat tilaushetkellä kunnossa ja ne täyttivät kriteerit. Myöhemmin Suomessa osoittautui, että tavara oli muuta kuin oli tilattu. Tätä on kohdattu muissakin Euroopan maissa ja nyt se osui heti meidän kohdalle, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema toteaa.

Nyt saapuneita suojaimia voidaan käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa. Suojaimet vastaavat niitä vaatimuksia, jotka on asetettu kotihoidon ja hoivayksiköiden asiakkaiden suojaamiseksi edellytettävälle suojaimelle.

Materiaali tullaan jakamaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti julkisten ja yksityisten hoivayksiköiden sekä kotisairaanhoidon toimijoille väestöpohjan perusteella viiden yliopistollisen sairaalan logistiikkakeskusten kautta. STM edellyttää, että materiaalit toimitetaan annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lisää Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojaimia on tämänhetkisen tiedon mukaan saapumassa Suomeen pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Lisätilauksia tehdään kaiken aikaa.

Lue myös: Suomeen saapui kaksi miljoona maskia ja 230 000 hengityssuojainta – suomalaisyrityksillä valmiudet valmistukseen

Kommentoi Facebookissa