Huoltovarmuuskeskus maksoi 1,3 miljoonaa väärälle pankkitilille – ”Viestit eivät tulleet oikealta yhtiön edustajalta”

Huoltovarmuuskeskus tekee suojavarustehankintoja terveydenhuollon tarpeisiin koronapandemian aikana.

Huoltovarmuuskeskus tekee suojavarustehankintoja terveydenhuollon tarpeisiin koronapandemian aikana. (Kuva Huoltovarmuuskeskus)

Maksusta saatiin jäädytettyä merkittävä osa ja tilille on jo palautettu runsaat miljoona euroa.

LASKUTUSHUIJAUS Helsingin poliisi sai maanantaina 12.4.2021 Huoltovarmuuskeskukselta tutkintapyynnön, jonka mukaan HVK oli erehdytetty maksamaan noin 1,3 miljoonan euron suojahansikastilaus väärälle pankkitilille. Asiaa tutkitaan törkeänä petoksena.

Poliisin tietojen mukaan HVK tilasi 50 miljoonaa suojahansikasta ulkomaalaiselta yhtiöltä 2.12.2020. Kyseinen yritys oli aiemmin toimittanut HVK:lle muita tuotteita ilman ongelmia. Yhtiö hoiti myös uuden hansikastilauksen sovitusti.

Poliisille on selvinnyt, että tilauksen jälkeen HVK sai laskutukseen liittyen viestejä ja puheluita yhtiön edustajalta ja maksoi kolme laskua yrityksen ilmoittamalle tilille 1.4.2021.

– Maksun jälkeen tuli ilmi, että viestit maksusta eivät olleet tulleet oikealta yhtiön edustajalta. Joku oli ilmeisesti ottanut yhteyttä yrityksen edustajan nimissä. Maksu hansikkaista ohjautui näin ollen väärälle ulkomailla olevalle pankkitilille, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila.

Esitutkinnan perusteella vaikuttaa siltä, että ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa luottamuksellista tietoa tilauksesta ja siihen liittyvästä maksuliikenteestä. Maksusta saatiin jäädytettyä merkittävä osa ja Huoltovarmuuskeskuksen tilille on jo palautettu runsaat miljoona euroa.

– HVK:lle ei ole syntynyt tilanteessa taloudellista vahinkoa. Asiaa on selvitetty ripeästi ja hyvässä yhteistyössä HVK:n, tavarantoimittajan, poliisin ja pankkien kesken, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Rain Mutka.

Poliisin lisäksi HVK selvittää omalta osaltaan tapahtumien kulkua itse sekä ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Jo toteutetun IT-järjestelmiä koskevan kartoituksen perusteella voidaan todeta, että mikäli väliintulon taustalla on kyberrikollisuuteen liittyvä tietomurto, se ei ole tapahtunut HVK:ssa.

Kyseiseltä tavarantoimittajalta tilatut, terveydenhuollon käytössä tarvittavat suojainhansikkaat on toimitettu täysin normaalisti ja ne täyttävät tuotteille asetetut laatuvaatimukset. HVK on maksanut tilatut tuotteet, eikä sillä ole ollut syytä epäillä saamansa maksutiedon aitoutta.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen ja KRP:n rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa.

Lue myös: Oikeuskansleri moittii suojainhankintoja – ”Ministeriöiden valmius koronatilanteessa ei ollut riittävää”

Kommentoi Facebookissa