Hurja suomalainen uintipäivä – EM-kultaa ja hopeaa!

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari. (Kuva AOP)

Ari-Pekka Liukkonen ui EM-kultaa ja Ida Hulkko EM-hopeaa.

UINTI Ari-Pekka Liukkonen ui sunnuntaina Budapestin pitkän radan EM-kisoissa kultamitalin 50 metrin vapaauinnissa. Liukkonen kauhoi EM-finaalissa ajan 21,61 ja voitti Euroopan mestaruuden.

Liukkonen oli hyvässä vauhdissa jo välierissä, joissa oli kolmanneksi nopein. EM-kulta oli siitä huolimatta Liukkoselta merkittävä yllätys.

– Siinä kun heittäytyi maaliin, ei oikein tiennyt mitä odottaa. Ajattelin, ettei se huonosti mennyt. Sitten, kun käänsin katseen taululle, niin piti tarkistaa pari kertaa, että varmasti näki oikein. Ei tuollaisia hetkiä jokainen pääse kokemaan eikä joka kisoissa. Tämä oli viides finaali peräkkäin ja niissä on ollut onnistumisia ja epäonnistumisia, Liukkonen kertoo Uimaliiton tiedotteessa.

Heti perään saatiin toinenkin hieno suomalaisonnistuminen, kun Ida Hulkko ui 50 metrin rintauinnissa EM-hopealle. Hulkon aika oli 30,19.

– Aikamoinen tunteiden vuoristorata, kun ensin katsottiin, kun A-P voitti ja todettiin, ettei tarvitse stressata, kun Suomella on jo mitali ja lähdettiin vaan nauttimaan. En muista oikein vieläkään uinnista mitään. Silmät kiinni uin ja se näköjään kannatti. Se on varmaan se flow-tila sitten se. Pahimmat stressailut taisin tehdä jo kuukautta ennen kisoja ja kisojen aikana ei oikein tuntunut miltään, kun olin aiemmin stressannu, Hulkko kertoi.

Liukkonen ui uransa toisen EM-mitalinsa. Berliinin EM-kisoissa 2014 hän oli ollut pronssilla. Hulkolle EM-mitali oli uran ensimmäinen.

Suomalaisittain EM-kisat tarjosivat paljon lupaavaa antia. Olihan Matti Mattsson 200 metrin rintauinnissa neljäs.

Uinnissa vuoden kohokohtana tulevat Tokion olympialaiset. Suomalaismitali niistä kekkereistä on yhä vähemmän realistinen tavoite, mutta uintiurheilu näyttäisi huippujen osalta menneen Suomessa selkeästi eteenpäin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Matti Mattsson jäi harmittavan vähän mitalista

Kommentoi Facebookissa