Jääkiekon MM-kisoissa raju alku – Ruotsi, Kanada ja Tshekki nollakerhossa

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan. (Kuva AOP)

Tanskalle ja Valko-Venäjälle hävinnyttä Ruotsia uhkaa putoaminen jääkiekon MM-kisojen puolivälieristä.

JÄÄKIEKKO MM-jääkiekko on perinteisesti ollut lajin harvojen suurmaiden juhlaa, mutta tänä vuonna näyttää olevan toinen ääni kellossa. Suurmaiden kaatoon ovat jo yltäneet Latvia, Kazakstan, Tanska ja Valko-Venäjä.

Ruotsi sukeltaa häkellyttävästi. Se on hävinnyt Tanskalle 3-4 ja Valko-Venäjälle 0-1.

MM-kisoihin Ruotsi sai vain viisi NHL-pelaajaa, vaikka maalla on NHL:ssä pelaajia neljä joukkueellista. Kieltäytymisiä tuli ruotsalaispelaajilta myös Euroopan sarjoista.

Kieltäytymisten tulos näkyy nyt siinä, että pienemmät jääkiekkomaat pystyvät kaatamaan Ruotsin. Tre Kronorilla näyttää jatkopaikan suhteen jo pahalta.

Kanada hävisi avausottelussaan Latvialle 0-2 ja sunnuntaina toisessa ottelussaan Yhdysvalloille 1-5. Kanada on ollut luvalla sanoen surkea.

– Toki meillä oli vain kolme harjoitusta ennen kisoja. Peli on vähän erilaista kuin pohjoisamerikkalainen peli ja siihen sopeutuminen kestää hetken, Kanadan pelaaja Justin Danforth totesi, mutta antoi ymmärtää, ettei selitysten taakse haluta mennä.

Kanadan ja Ruotsin lisäksi myös Tshekki on hävinnyt molemmat ottelunsa. Tosin Tshekin tappiot Venäjälle ja Sveitsille eivät olleet yllätyksiä.

Sveitsi jatkaa Venäjän tavoin puhtaalla pelillä. Se voitti toisessa ottelussaan Tanskan 1-0.

Myös Slovakia on voittanut molemmat ottelunsa kaadettuaan sunnuntaina Britannian niukasti 2-1. Slovakialla kovat jääkiekkomaat ovat turnauksessa vielä kohtaamatta.

Leijonien seuraava vastustaja Norja voitti Italian sunnuntaina 4-1. Italia tuskin pystyy yllättämään MM-turnauksessa ketään, koska koronatartuntojen takia puoli joukkueellista maan parhaita pelaajia joutui jäämään MM-kisoista pois.

Suomi hävisi Kazakstanille rankkarikisan jälkeen 1-2. Suomella on kahdesta ottelusta koossa kuitenkin neljä pistettä, joten pahalta tilanne ei näytä.

Kazakstan on kuitenkin tosissaan taistelemassa jatkopaikasta voitettuaan Suomen lisäksi turnauksessa Latvian. Kazakstanin päävalmentaja Juri Mihailis totesi, että joukkue uskoi ihan tosissaan, että Suomi olisi voitettavissa.

– Uskoimme jo ennen peliä, että voisimme voittaa tämän ottelun. Kerroimme pelaajillemme, että ainoa tarkoitus on voittaa Suomi. Olen todella tyytyväinen siihen, miten joukkueeni pelasi. Pelaajani laittoivat kaiken likoon ja olivat hyvin rohkeita, Mihailis sanoi.

Pelaajilleen Juri antoi tietysti kiitosta. Kilpailu MM-kisapaikoista on kovaa, kun kirittäjinä Kazakstanin maajoukkueesssa ovat kolme kanadalaista ja yksi ruotsalainen. Heillä on kaksi passia.

– Kaikki pelaajat, jotka tänne on valittu, haluavat osoittaa olevansa paikkansa arvoisia. Olen todella iloinen, että pelaajat laittavat itsestään kaiken likoon ja pystyvät taistelemaan voitoista.

Juri Mihailis täräytti, että Kazakstanin tavoite turnauksessa on ollut päästä alkulohkostaan jatkoon. Hänen mukaansa joukkue voi päästä pidemmällekin.

– Mikään ei ole muuttunut. Kazakstanin tavoite tässä turnauksessa oli alun perinkin päästä puolivälieriin. Saksan joukkue pääsi olympialaisissa finaaliin. Uskomme, että Kazakstan voi menestyä myös.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kazakstan aiheutti Leijonille shokin – voitti Suomen ensi kertaa

Kommentoi Facebookissa