Kazakstan aiheutti Leijonille shokin – voitti Suomen ensi kertaa

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan

Kazakstan juhlii maalia Suomea vastaan. (Kuva AOP)

Kazakstan kaatoi MM-kisoissa Leijonat 2-1 ja otti historiansa ensimmäisen voittonsa suomalaisesta jääkiekkomaajoukkueesta.

JÄÄKIEKKO Kazakstanin maajoukkue mielletään Suomessa jääkiekon heittopussiksi, mutta niin vain kävi, että Kazakstan yllätti Leijonat jääkiekon MM-kisoissa voittamalla suomalaiset rankkarikilpailun jälkeen lukemin 2-1. Suomella riitti laukauksia maalia kohti, mutta Leijonat oli armottoman tehoton.

Kazakstanin voiton takuuna oli erinomainen maalivahtipeli. Nikita Bojarkin torjui varsinaisella peliajalla 48 kertaa ja pysäytti kolme Suomen rankkaria.

Mutta Kazakstan pelasi myös erinomaisen ottelun. Kolmen kanadalaisen ja yhden ruotsalaisen vahvistama Kazakstanin maajoukkue on rutinoitunut KHL-seurajoukkue Barys Nur-Sultanissa ja pystyi laittamaan Suomen koville.

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mielestä esitys oli hänen joukkueeltaan ihan hyvä. Maalinteko oli vain ylivoimaisen vaikeaa.

– En mä hirveästi voi pelaajia moittia, kun noin 50 kertaa ammutaan. Ei hirveästi perseelleen mennyt. Pelataan hyvää jääkiekkoa. Maalinteon tehokkuuteen kulminoituu se meidän ongelma. Mutta monta ottelua on edessä. Onneksi ei ole mitään isompaa korjaamista, Jalonen summasi Kazakstan-ottelun annin.

Suomi on tehnyt kuudessa erässä turnauksessa yhteensä kolme maalia. Miten maalintekoa voisi parantaa?

– Laukauksen laatu, parempaa maskipelaamista, irtokiekkopelaamista. Niitä voi tehdä lyhyessä ajassa. Oli paikkoja tänään enempään kuin yhteen maaliin, mutta ei vain tehty. Tulos on se, mikä on, Jalonen totesi.

Turnauksen tuomarilinja hämmästyttää Jalosta. Hän antoi ymmärtää, että Leijonien tehottomuus johtui siitäkin, ettei erikoistilanteita juuri tullut.

– Jäähyjä täällä ei anneta. Saa enemmän repiä ja raastaa. Siihen pitää vaan sopeutua, tai en tiedä, muuttuuko tulkinta. Viidellä viittä vastaan on aika vaikea tehdä näissä peleissä maaleja. Aina joku on häiritsemässä maalintekotilanteissa. Uskon, että maalinteko meillä tehostuu. En ole silleen siitä huolissaan. Ilme, joka parissa pelissä on ollut, on ollut erinomainen.

Leijonien ketjuista Kazakstan-ottelussa onnistui lähinnä vain Saku Mäenalanen, Hannes Björninen, Marko Anttila. Mikael Ruohomaan ketju, jossa laitureina ovat Jere Sallinen ja Anton Lundell meni hieman eteenpäin, mutta kahdella muulla ketjulla oli vaisua.

Jalonen ei ottanut kantaa mahdollisiin muutoksiin.

– Kontiolan ketjun paikat oli 4-0 tasakentällisin. En pitäisi huonona. Tehdään, mitä tehdään kokoonpanojen suhteen. Jotain muutoksia voi tulla, kun on peli hävitty. En tässä rupea kertomaan. Katotaan rauhassa peli vielä uudelleen ja tehdään mahdollisia ratkaisuja.

Rankkarikisassa Leijonilla oli tehotonta. Oliwer Kaski onnistui, mutta Arttu Ruotsalainen, Jere Karjalainen ja Teemu Turunen eivät.

Jalosen mukaan ampujavalinnoille löytyi hyvät perusteet.

– Yleensä laitetaan parhaat rankkariampujat ampumaan. Treeneissä on nähty, miten pystyvät ampumaan. Nämä kolme eivät tänään vain onnistuneet.

Tiistai-iltana Leijonat kohtaa Norjan. Sitä ennen joukkue saa ansaitun lepopäivän.

– Ei huomenna hiota kuvioita yhtään. Levätään vaan. Huomenna kaikki, jotka ovat pelanneet pari peliä, huilailee. Tiistaista asti ollaan painettu. Fyysisesti pitää valmistautua peleihin, joissa ratkaistaan vähän enemmänkin, Jalonen päätti.

Suomella on koossa kahdesta ottelusta neljä pistettä. Yhdysvallat Leijonat päihitti lauantaina 2-1.

Kazakstan vaikuttaisi taistelevan jatkopaikastaan ihan tosissaan. Sillä on kahdesta ottelustaan koossa neljä pistettä. Lauantaina Kazakstan oli voittanut rankkareilla Latvian.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Leijonat voitti todella vahvan USA:n – ”Kauden kovin peli kyllä pelattiin”

Kommentoi Facebookissa