Huuhkaja-selostaja Markku Kanervasta – ”Ehkä hän nousee suoraan Valioliigaan”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva. (Kuva Palloliitto)

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva. (Kuva Palloliitto)

Selostaja Ville Kuusinen kuvailee Huuhkajissa muutamassa vuodessa tapahtunutta kehitystä käsittämättömäksi.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkue pelaa keskiviikkona isoista asioista Kansojen liigassa. Suomi kohtaa Walesin vieraskentällä ja ottaisi lohkon kärkipaikan voitolla.

Lohkovoittajana Suomi ottaisi isot palkintorahat ja nousisi A-liigaan, missä pelaavat Euroopan parhaat jalkapallomaat.
Viasat Sportin selostaja Ville Kuusinen on illan ottelusta innoissaan.

– Hyvät fiilikset. Iso peli ja panokset on ihan tapissa. Tämä on Suomelle isoin peli miesmuistiin. Tässä on mahdollisuudet saada kirkkaampi tulevaisuus ajatellen MM-kisoja ja seuraavia EM-karsintoja. Rahalla on myös iso merkitys, sillä siitä ruohonjuuritason futis hyötyisi paljon. Tämä on myös mahdollisuus viedä suomalaisia pelaajia eteenpäin. Tosi hieno ilta. Innolla odotan, Kuusinen sanoi Sport Contentille keskiviikkona.

Suomi on tällä hetkellä kovassa iskussa. Alla on jo neljä perättäistä voittoa ja välissä kaatui muun muassa maailmanmestari Ranska. Illan ottelun panos on iso, mutta mikä on se suurin juttu?

– Varmaan tässä pitää lähitulevaisuuteen katsoa eli MM-kisojen jatkokarsintapaikka. Lähtökohtaisesti jengit, jotka pelaavat nyt A-liigassa ja ovat lohkovoittajia, menevät kisoihin karsintojen kautta. Tätä kautta Suomella olisi mahdollisuus olla lähellä MM-kisapaikkaa. Bulgaria-voitto petasi paikkaa jo kolmanteen arvontakoriin. Jos Suomi voittaisi, niin oltaisi kolmannessa arvontakorissa. Se antaa tietysti Suomelle paremmat saumat MM-karsintaan, Kuusinen näki.

Suomen materiaali puhutti vielä ennen Kansojen liigan alkua. Kärkiosaamista Suomelta löytyi muun muassa Teemu Pukin ja Glen Kamaran muodossa, mutta materiaalin leveys askarrutti. Ei askarruta enää.

– Nyt on tietysti tullut ikäviä loukkaantumisia, mutta Suomen materiaali on kyllä leventynyt paljon tässä matkan varrella. Toivotaan, että Joel Pohjanpalo ehtisi kuntoutumaan kisoihin, kuten myös Fredrik Jensen. Kun mietitään, että meillä on ollut neljä tuon tason hyökkääjää ja monipuolisia sekä erilaisia. Onni Valakari tuli nyt keskikentälle loistavasti sisään tuomaan leveyttä. Siellä on Jaakko Oksanen myös keskikentälle.

Suomen pelitapa ja ilmapiiri paikkaavat kuitenkin materiaalin puutteita. Markku Kanervan ryhmä on iloinen ja tiivis ryhmä.

– Ehkä se isoin juttu on se, kuten Irlannin päävalmentaja sanoi ennen olympiastadionin ottelua: Suomi on vähän kuin seurajoukkue. Se systeemi on niin tiiviisti ajettu pelaajien päähän, että Forssin ja Valakarin oli aika helppo tulla sisään tuohon joukkueeseen. Kaikki puhuu sitä, että maajoukkueen mukaan on nyt kiva tulla pelaamaan. Ilmapiiri on hyvä. Sitten Riven taktiikka on simppeli ja hyvä, mihin on koko ajan lisätty tiettyjä eri nyansseja ja silti samalla tehty tulosta äärimmäisen hyvin, Kuusinen kuvailee.

Juttuvinkki: Suomi oli lähellä jalkapallon MM-kisapaikkaa – Karpaattien Maradona pilasi unelman

Suomi oli vielä muutama vuosi sitten jalkapallossa lähinnä naurunaihe. Kuusinen tunnetaan kovana Huuhkajien kannattajana. Jalkapalloa itsekin pelaavalle tamperelaiselle Suomen menestysputki on ollut upeaa aikaa.

– Ihan huimat kaksi vuotta. 2018 lähdimme Nations Leaguen C-liigasta. Siinä oli se aika (Hans) Backen aikana, kun ei voitettu vuoteen peliäkään, niin onhan tämä nyt ihan käsittämätöntä, millainen ryhmä Suomesta on kouliintunut ja miten siihen koko matkan aikana saatu ajettua uusia pelaajia sisään. Robert Taylor tuli nyt näissä syyskuun peleissä sisään ja nyt tuli Ranskaa vastaan (Onni) Valakari ja (Marcus) Forss uusina jätkinä. Suomi voi tällä hetkellä näemmä voittaa ihan kenet vaan, Kuusinen hehkutti.

Huuhkajat ovat nousseet täysin ennennäkemättömälle tasolle päävalmentaja Markku Kanervan alaisuudessa. Suomesta on tullut ”Riven” aikana uskottava jalkapallomaa, joka tuntuu koko ajan ylittävän odotukset.

Huuhkajat-selostaja Kuusinen ei sanoissa säästele puhuessaan ”Perus-Markusta”. Kanerva on tehnyt A-maajoukkueen peräsimessä loistavaa työtä, mutta sen siemen on kylvetty jo aiemmin.

– Varmaan se lähtee sieltä ihan U21:n EM-kisapaikasta 2009. Hän on tehnyt liiton puolella niin paljon duunia ja ollut niin monen pelaajan matkassa mukana, keitä tässä nykyryhmässäkin on. Se on ihan uskomaton työ, Kuusinen kehaisee.

Kuusisen mukaan moni valmentaja voisi ottaa Kanervalta oppia.

– Hänen johtamistyylistään saisivat monet valmentajat ottaa mallia. Hän itsehän on puhunut paljon tiimistään ja se näyttää toimivan Suomelle. Onhan Riven osakkeet kasvaneet koko ajan. On mielenkiintoista nähdä MM-kisojen 2022 jälkeen, jos sinne vielä selvitään, mihin Riven tie käy. Olen sitä itsekin jo pohtinut, että kuka tuohon sitten olisi oiva korvaaja. Mutta nautitaan nyt vielä tästä. Rive kävi ne välipestit hoitamassa välillä aina kunnialla ja onneksi 2016 päädyttiin tähän kolmivuotiseen sopimukseen. Nyt se kantaa hedelmää, Kuusinen näkee.

Kanerva on antanut kovan näytteen osaamisestaan nostamalla Suomen arvokisajoukkueeksi. Mihin se riittää Kanervan itsensä kannalta? Olisiko hänen mahdollista saada Huuhkajien jälkeen huippupesti Euroopasta?

– Varmaan ainakin osakkeet ovat nousseet. Pakkohan tätä on niin katsoa, mutta se on taas sitten monen asian summa. Näkisin itse niin, että kun Rivellä on pelitaustaa Ruotsista, että se voisi olla sellainen ensimmäinen askel mennä Ruotsin johonkin isompaan seuraan ja katsoa siitä sitten eteenpäin, Kuusinen miettii.

Suosikkiselostaja ehdotti ”Rivelle” huippupestiä jopa aina ihan Valioliigaan asti.

– Onhan tuosta moni lähtenyt kovilla papereilla, mutta ei sitten ole kuitenkaan homma toiminut. Ehkä hän tekee Roy Hodgsonin tempun ja suoraan Valioliigaan. Olisihan se hienoa. Eiköhän se Mikel Arteta saa kohta potkut. Ehkä Rive on sitten Arsenalin seuraava yrittäjä. Hänhän on itsekin Arsenalin mies, niin se voisi olla hänelle hyvä pesti sitten Huukajien jälkeen, Kuusinen heitti pilkettä silmäkulmassaan.

Teksti Ville Hirvonen

Lue myös: Huuhkajilla keskiviikkona vuoden merkittävin peli – voitto Walesista olisi yllätys

Kommentoi Facebookissa