Huuhkajat jälleen Ukrainassa – edellisestä reissusta ei jäänyt ilomuistoja

Teemu Pukki teki Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kaksi maalia

Teemu Pukki teki keväällä 2021 Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kaksi maalia. (Kuva AOP)

Suomi kohtaa jalkapallon MM-karsinnoissa sunnuntaina Kiovassa aggressiivisesti hyökkäävän Ukrainan. Kotijoukkue on ottelun suosikki.

JALKAPALLO Keskiviikkona Helsingissä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 2-2 -tasapelin pelannut Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat jatkaa MM-karsintoja sunnuntai-iltana Kiovassa. Vastassa on vahva Ukrainan joukkue, joka aloitti karsintansa 1-1 -tasapelillä Ranskaa vastaan.

Koronapandemian takia Suomen joukkue on Kiovassa tietenkin eristettynä. Joukkue on omissa oloissaan omassa hotellikerroksessaan, eikä tapaa ulkopuolisia henkilöitä reissunsa aikana. Huuhkajilla on myös järeämmät ”maskikalustot”.

Bosnian valmentajalla todettiin positiivinen koronatesti, mutta Suomen joukkueella ei altistumisia pitäisi olla. Kaikki testit ovat olleet negatiivisia.

Kiovassa yksi on joukosta poissa, kun Tim Sparv ei ole pelikunnossa. Suomen joukkueen vahvuus 23 pelaajaa, eikä Sparville ole tulossa korvaavaa pelaajaa tilalle.

Ukraina oli Suomen MM-karsintavastustajana myös 2016-2017. Marraskuussa 2016 Odessassa Suomi hävisi maalein 0-1 ja kesäkuussa 2017 Tampereella 1-2.

– Opettavaista aikaa oli. Ei ilomuistoja ole niiltä ajoilta, totesi Suomen puolustaja Joona Toivio neljän vuoden takaisista muistoista lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Kiovan ottelussa Suomi pystyi toisella puoliajalla laittamaan Ukrainan koville. Ei kuitenkaan riittävän koville.

– Tiukka peli oli. Muistaakseni toisella puoliajalla pelattiin jopa hyvin. Olisi ollut mahdollisuuksia kääntää se peli, mutta ei onnistuttu, Toivio muisteli.

Toivio korostaa, ettei ollut maajoukkueessa 2016-2017 masentunut, vaikka pelit eivät menneetkään putkeen.

– Maajoukkueeseen on ollut aina kunnia ja siisti fiilis tulla. Olisi varmaan ollut eri asia, jos seurajoukkueessa on mennyt huonosti. Se vaikuttaa enemmän mielialaan. Mutta ei maajoukkueessa. On aina ollut usko, että me pystytään voittamaan pelejä. On ollut usko aina omaan tekemiseen, hän sanoi.

Ukraina on hallitseva nuorten maailmanmestari. Joukkueessa on paljon taitoa ja se on paperilla Suomea vastaan pelatessaan. Tasapeli hallitsevaa maailmanmestaria Ranskaa vastaan viime keskiviikkona oli Ukrainalta kova suoritus.

– Ukrainasta meillä on ihan hyvä kuva. Tosi dynaaminen nopea joukkue. On aggressiivinen eteenpäin pelatessaan, arvioi Toivio.

Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Suomi johti 2-1, mutta teki ottelussa myös paljon virheitä. Parhaaseen peliesitykseensä Suomi ei siinä matsissa puolustuspäässä kyennyt.

– Tehtiin siinä pelissä liikaa virheitä. Nyt helpot virheet pitää minimoida. Pitää uskaltaa tehdä itsensä pelattavaksi ja pitää uskaltaa pelata palloa eteenpäin, kommentoi Toivio asioista, joita pitää parantaa Ukrainaa vastaan.

Suomen maalivahti Jesse Joronen pelasi bosnialaisia vastaan vahvan ottelun. Hän lienee maalilla myös Ukrainaa vastaan.

Joronen painottaa, ettei hyvä esitys muuta hänen valmistautumisprosessiaan.

– Samalla tapaa hommat hoidetaan hyvien ja huonojen pelien jälkeen. Pitää olla rauhallinen hyvien ja huonojen pelien jälkeen. Pitää nostaa omien suoritusten keskiarvoa.

Suomen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on loukkaantumisen takia sivussa. Toivion mukaan puolustajien pelaamiseen eri maalivahti ei vaikuta.

– Ääni on vähän erilainen mitä takana kuuluu. Mun mielestäni molemmat ohjeistaa aika samalla tavalla. En näe mitään eroa siinä, Toivio sanoi.

Bosnialaisia vastaan Suomi pelasi kolmella topparilla ja todennäköisesti samalla systeemillä mennään Ukrainaakin vastaan. Tosin Jukka Raitala siirtynee topparin paikalta laitaan ja Toivio sekä Paulus Arajuuri saavat toppariosastolle rinnalleen uuden kaverin.

Toivio on kolmen topparin systeemiin ihan tyytyväinen. Hän ei näe ongelmaa, että monella Suomen pelaajalla on tässä vaiheessa vuotta vähän seurajoukkuepelituntumaa alla.

– Oma pelivire on ihan hyvä. Sopii ihan hyvin kolmella topparilla, kun on vähän enemmän laidassa. Pieni vaikutus on, että monilla pelaajilla on pre-season, mutta en näe, että meille siinä on mitään haittaa.

Sparvin puuttuminen on tietysti takaisku, mutta Suomella on paljon kilpailua keskikentällä.

– Tim on taktisesti älykäs pelaaja. Osaa rytmittää ja ohjeistaa peliä todella hyvin. Mutta kyllä meillä on muitakin, jotka osaa, totesi Toivio Sparvin puuttumisesta.

Ukraina ja Suomi kohtaavat sunnuntaina kello 21.45 tyhjällä stadionilla. Toivion mukaan asetelmat tasoittuvat selkeästi, kun kotijoukkueella ei ole kotiyleisöä tukenaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Urheilu on parasta paikan päällä? – Paavo Arhinmäen toimittajapesti kuohuttaa

Kommentoi Facebookissa