Huuhkajat lupaavassa vedossa – kovia futismaita kaatuu syksystä toiseen

Huuhkajat tositoimissa Kansojen liigassa

Huuhkajat tositoimissa Kansojen liigassa. (Kuva AOP)

Huuhkajat pystyy kaatamaan Euroopan keskikastin maita jo säännöllisesti. Syksyllä 2017 alkanut noste jatkuu jo neljättä syksyä.

JALKAPALLO Jalkapallon miesten EM-turnaus siirtyi koronapandemian takia vuoteen 2021. Turnauksen siirtymistä on monessa asiantuntija-analyysissa pidetty Suomelle jopa onnenpotkuna, koska lupaavat nuoremmat pelaajat voivat vuodessa kehittyä paljonkin.

Viime viikolla Huuhkajat teki paluun tositoimiin kymmenen kuukauden tauon jälkeen. Helsingissä Wales voitti suomalaiset 1-0, mutta Dublinissa Suomi pehmitti Irlannin 1-0.

Wales ja Irlanti eivät ole jalkapallon jättiläisiä, mutta niiden pelaajien edustamien seurojen perusteella Suomen ei pitäisi olla niitä vastaan suosikki. Suomi pystyi laittamaan Walesia kuitenkin tasaisesti kampoihin ja Irlantia vastaan Suomi oli parempi joukkue.

Markku Kanerva palasi Suomen päävalmentajaksi 2017 ja sai pelin toimimaan saman vuoden syksyllä, kun Suomi MM-karsinnoissa voitti Islannin sekä Kosovon ja pelasi Kroatian sekä Turkin kanssa tasan. Syksyllä 2018 Suomi voitti Kansojen liigassa Unkarin, Kreikan sekä Viron ja nappasi lohkovoiton, joka toi paikan EM-jatkokarsintaan.

Tätä varapatruunaa Huuhkajien ei tarvinnut käyttää. Vuonna 2019 pelatuissa EM-karsinnoissa Suomi sijoittui lohkossaan Italian jälkeen toiseksi ja saavutti suoran EM-kisapaikan eli oli Euroopassa 20 parhaan joukossa.

EM-karsinnoissa Tampereella Suomi voitti Bosnia-Hertsegovinan 2-0 ja Kreikan 1-0. Nämä ottelut käytännössä ratkaisivat Huuhkajien kisapaikan, kun Bosnia-Hertsegovina sekä Kreikka sopivasti töpeksivät otteluitaan heikompia maita vastaan ja pelasivat keskenään ristiin.

Suomella oli EM-kisapaikassaan tuuriakin mukana. Viime syksynä Huuhkajien heikkoudet tulivat esiin Zenicassa pelatussa vierasottelussa, jossa Bosnia-Hertsegovina murskasi Suomen 4-1. Neljän miehen puolustuslinja ei kestänyt korkealta tulevaa prässiä, kun vastassa oli Euroopan kovien liigojen pelimiehiä.

Juttuvinkki: Suomi oli lähellä jalkapallon MM-kisapaikkaa – Karpaattien Maradona pilasi unelman

Ei ollut ihmekään, että päävalmentaja Kanerva on päättänyt kokeilla Kansojen liigassa kolmen topparin systeemiä. Irlanti-ottelussa se toimi hyvin.

– Ei puolustaminen ollut huonoa Walesiakaan vastaan, mutta nyt saatiin enemmän tehoja hyökkäyspeliin ja löysimme paremmin tilaa linjojen välistä. Robert Taylor nousi nyt enemmän kymppipaikalle. Kokonaisuus toimi ihan mukavasti, Kanerva sanoi ottelun jälkeen Palloliiton mukaan.

Viilaukset keskikenttäpelaajien sijoittumisessa toivat tulosta. Oli tietysti huomioitavissa, että Irlanti pelasi Walesia heikommin, mikä varmasti lisäsi suomalaisten pelirohkeuden tasoa.

Erityisen ilahduttavaa oli, että Suomelta löytyi uusia pelaajia voittavaan kokoonpanoon. Avauskokoonpanossa oli kolme muutosta sitten Wales-ottelun.

– Uudet pelaajat täyttivät paikkansa hyvin. Nikolai Alho ja Nicholas Hämäläinen suoriutuivat miehekkäästi ja Taylor toi peliin juuri sitä mitä haettiinkin, Kanerva totesi.

Viime vuoden EM-karsintapelien vakiomiehistä Wales- ja Irlanti-otteluista olivat sivussa topparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio, laitapuolustaja Jukka Raitala sekä keskikenttäpelaaja Robin Lod. Myöskään lupaava hyökkääjä Lassi Lappalainen ei ollut käytettävissä.

Irlanti-ottelu osoitti, että Suomen pelaajamateriaalin taso on levenemässä. Kilpailu pelipaikoista kovenee ja Kanervalle saattaa tulla EM-kisojen osalta positiivinen ongelma, kun hyvistä pelaajista onkin ylitarjontaa.

Maajoukkueuransa lopettaneista pelaajista Alexander Ring ja Niklas Moisander kyllä mahtuisivat edelleenkin maajoukkueeseen. Samoin mahtuisi Roman Eremenko, joka ei syksyn 2016 kokaiinikärynsä jälkeen ole maajoukkueessa pelannut. Nähtäväksi jää, kelpaavatko he vielä Kanervalle, jos haluavat EM-kisoissa pelata.

Suomi on yhä paperilla EM-kisoihin selviytyneistä joukkueista heikoin, mutta ei sittenkään kisojen selkeä heittopussi. Syksystä 2017 lähtien Suomi on pelannut vahvasti Euroopan keskikastin maita vastaan ja pystynyt pelaamaan tasan 2018 MM-hopeaa voittaneen Kroatian kanssa. Viime viikon ottelut osoittivat tason säilyneen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille komea voitto Irlannista – Markku Kanervalta väkevä vastaus kritiikkiin

Kommentoi Facebookissa