Huuhkajille komea voitto Irlannista – Markku Kanervalta väkevä vastaus kritiikkiin

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Huuhkajat pehmitti Irlannin Kansojen liigassa vierasottelussa 1-0.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat avasi pistetilinsä Kansojen liigassa voittamalla sunnuntaina Dublinissa pelatussa ottelussa Irlannin 1-0. Voittomaalin viimeisteli vaihtomies Fredrik Jensen oltuaan kentällä vain 25 sekuntia.

Suomi oli kentällä parempi joukkue ja numerot 1-0 kertoivat kieltä ottelun kulusta. Irlanti sai lopussa painetta Suomen maalille, mutta lähellä tasoitusmaali ei ollut. Lukas Hradecky pelasi Suomen maalivahtina totutun väkevästi.

Suomen jalkapallomedian kovastikin arvostelema kolmen topparin puolustuslinja oli käytössä myös Irlantia vastaan. Walesia vastaan maalipaikat jäivät samalla taktiikalla vähiin, mutta Irlantia vastaan hyökkäysrakentelu toimi.

Wales puolusti Irlantia paremmin ja fiksummin, mutta Suomen onnistuminen Irlantia vastaan johtui myös fiksummista pelaajavalinnoista ja asemointien onnistuneesta viilauksesta keskikentällä. Ilmari Niskanen, Jere Uronen ja Joni Kauko oli korvattu Robert Taylorilla, Nicholas Hämäläisellä ja Nikolai Alholla.

Taylor onnistui niin sanottuna piilokärkenä erinomaisesti. Hän tuotti Irlannin puolustukselle jatkuvasti vaikeuksia ja syötti 64. minuutilla Jensenin tekemän voittomaalin.

Jo ottelun alussa Taylor syötti Teemu Pukin loistopaikkaan. Viime syksyn maalivainunsa kadottanut Pukki oli viimeistelyssä kuitenkin ponneton ja Irlannin maalivahti Darren Randolph pystyi pelastamaan tilanteen.

Pukin kanssa hyökkääjänä pelannut Joel Pohjanpalo oli Irlantia vastaan pimennossa, kuten oli Walesiakin vastaan. Hamburger SV:ssä Saksan 2. Bundesliigassa tänä vuonna useita maaleja paukuttanut Pohjanpalo olikin Kansojen liigan ensimmäisissä otteluissa merkittävä pettymys.

Voittomaalin viimeistellyt Jensen ei tänä vuonna tahtonut mahtua Bundesliigassa Augsburgin joukkueessa edes vaihtopenkille. Irlanti-ottelussa Jensen kuitenkin todisti, että itseluottamusta riittää. Hän teki heti maalin tultuaan Pohjanpalon tilalle.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva avaa Kansojen liigassa 5-3-2 -taktiikkaa sisään. Tämä on aiheuttanut paljon kritiikkiä, koska aiempi neljän miehen puolustuslinja on toiminut Huuhkajissa hyvin ja oli viemässä Suomea myös 2021 pelattaviin EM-kisoihin.

Wales-ottelussa hyökkäysrakentelu ei toiminut. Pelirohkeutta puuttui useammalta pelaajalta.

Wales-ottelusta turhankin paljon kritiikkiä saanut Ilmari Niskanen pelasi hyvin hyökkäyssuuntaan, mutta puolustussuunnassa hänellä oli vaikeuksia, koska rooli oli hänelle ensimmäisessä A-maaottelussa liian vaativa. Huonoa ottelua Niskanen ei kuitenkaan pelannut, vaikka Walesin voittomaali meni hieman hänen piikkiinsä.

Alho, Taylor ja Hämäläinen todistivat olevansa avauskokoonpanon paikan arvoisia. Kilpailu Huuhkajien pelipaikoista kovenee ja pian alkaa olla positiivista ylitarjontaa.

Dublinissa Kanerva vastasi median potkupalloneropattien kritiikkiin voitolla. Suomi tarvitsee pelitapoihinsa variaatioita, eikä neljän miehen puolustuslinja ole ainoa vaihtoehto. Kolmen topparin taktiikka toi Suomelle sen historian ensimmäisen voiton Irlannista.

Paperilla Irlanti on Suomea kovempi. Joukkueen pelaajilla on valtavasti kokemusta Englannin Valioliigasta. Suomen pelaajista tästä sarjasta on kokemusta vain Teemu Pukilla.

Lohkon toisessa ottelussa Wales voitti kotonaan Bulgarian 1-0. Walesilla on kahdesta voitostaan koossa kuusi pistettä. Suomella pisteitä on kolme ja Irlannilla sekä Bulgarialla yksi.

Lokakuussa Suomi pelaa kaksi kotiottelua. Vastaan tulevat Bulgaria ja Irlanti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat taipui tyhjällä Olympiastadionilla – paljon hyvää silti

Kommentoi Facebookissa