Huuhkajat taipui tyhjällä Olympiastadionilla – paljon hyvää silti

Huuhkajat tositoimissa Kansojen liigassa

Huuhkajat tositoimissa Kansojen liigassa. (Kuva AOP)

Wales voitti Suomen Kansojen liigan avauksessa 1-0. Ottelu pelattiin Helsingissä tyhjällä Olympiastadionilla.

JALKAPALLO Yli 300 miljoonaa euroa veronmaksajille maksanut Helsingin peruskorjattu Olympiastadion toimi torstaina näyttämönä, kun Suomi sai Kansojen liigan avausottelussaan vastaansa Walesin. Museoviraston määräyksestä säilytetyt pilarit eivät tässä ottelussa haitanneet näkyvyyttä, sillä koronapandemian takia Kansojen liigaa pelataan toistaiseksi tyhjille katsomoille.

Suomen miesten maajoukkueelle Huuhkajille ottelu oli ensimmäinen lähes kymmeneen kuukauteen. Esitys oli ihan hyvä, mutta tehot vain jäivät puuttumaan.

Suomi sekä Wales joutuivat otteluun molemmat varamiehisinä. Suomelta puuttui esimerkiksi viime vuoden ikimuistoisissa EM-karsinnoissa hienoja otteita esittänyt topparipari Paulus ArajuuriJoona Toivio.

Puolustus on Huuhkajien akilleenkantapää ja ongelmia oli ottelun alussa. Wales saikin alkuminuuteilla helposti pallon maaliin, mutta osuma hylättiin, kun erotuomari havaitsi tilanteessa rikkeen.

Walesin voittomaali syntyi 80. minuutilla vastahyökkäyksestä. Suomen puolustus oli auttamattomasti tilanteessa myöhässä, eikä maalivahti Lukas Hradecky kyennyt estämään Kieffer Mooren maalia.

Suomi oli ollut aiemmin todella lähellä maalia. Ilmari Niskasen antamasta kulmapotkusta Leo Väisänen pääsi avopaikkaan, mutta osui tolppaan.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Selostajalegenda Bror-Erik Wallenius painotti aikoinaan, että maali syntyy, kun pallo saadaan tolppien väliin, ja että ottelu ratkeaa siihen, kumpi tekee enemmän maaleja. Walleniuksen analyysi oli Suomen ja Walesin ottelussa täyttä faktaa.

Toisella puoliajalla Suomi hallitsi peliä ja vyörytti hyökkäyksiä Walesin maalille. Tekopaikat jäivät kuitenkin vähiin, mikä oli Walesin hyvyyttä. Hyökkääjät Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo pysyivät Walesin hyvän puolustuspelin takia kurissa.

Ei Suomen esitystä voi silti huonona pitää. Vastassa oli Brittein saarilta vahva joukkue, joka pelaajien edustamien seurojen perusteella oli ottelun selkeä ennakkosuosikki. Wales on Suomen tavoin selvittänyt tiensä myös 2021 EM-kisoihin.

Varsinkin Huuhkajien toisen puoliajan esitys antoi paljon lupauksia. Lupaavasti pelasi myös Veikkausliigassa Kuopion Palloseurassa vahvaa kautta pelaava Ilmari Niskanen, jolle A-maaottelu oli uran ensimmäinen.

Niskanen sai ensimmäiseen A-maaotteluunsa vaativan roolin, jonka täytti melko hyvin. Varsinkin hyökkäyssuuntaan pelattaessa Niskanen todisti olevansa maajoukkuepaikan arvoinen. EM-kisavalintoihin hän antoi jo vahvan näytön.

Glasgow Rangersissa pelaava Glen Kamara oli keskikentällä jälleen vahva. Huhutaan, että hän on monen Englannin Valioliigan seuran kiikarissa. Wales oli Kamaran kanssa ajoittain vaikeuksissa.

Miinuksena Suomen esityksestä voi mainita lukuisat harhasyötöt. Puolustuspelissä Arajuurta ja Toiviota kaivataan takaisin toppariosastolle. Suomen puolustajien materiaali on valitettavan kapealla pohjalla.

Toisen Kansojen liigan ottelunsa Suomi pelaa sunnuntai-iltana. Silloin Dublinissa vastaan tulee Irlanti, joka torstaina pelasi Bulgarian vieraana 1-1-tasapelin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Honka sai kokea tappion tunteen – Ilves juhli Pirkanmaan derbyssä

Kommentoi Facebookissa