Huuhkajat menetti hienon sauman Kreikassa – peli paljasti puutteita

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Kreikka voitti Huuhkajat Ateenassa 2-1. Teemu Pukki teki EM-karsintojen kymmenennen maalinsa.

JALKAPALLO Ensi vuonna EM-kisoissa pelaava Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat päätti EM-karsintaurakkansa maanantaina Ateenassa 1-2 -tappioon Kreikalle. Vastustaja oli ottelussa selkeästi parempi joukkue ja ansaitsi voittonsa.

Teemu Pukki maalasi Suomen johtoon 27. minuutilla hyödynnettyään kreikkalaispelaajan karmaisevan mokan. Maali oli Pukille EM-karsinnoissa peräti kymmenes.

Toisen puoliajan alussa Suomi pelasi löysästi. Petros Mandalos tasoitti 47. minuutilla 1-1:een ja Konstantinos Galanapoulos teki voittomaalin 70. minuutilla kreikkalaisten saatua Suomen puolustuksen sekaisin. Ennen Kreikan voittomaalia Pukki veti loistavasta maalipaikasta ohi.

Suomella oli kentällä monta vaihtomiestä. Heistä parhaiten onnistui maalivahti Jesse Joronen. Italian Serie A:ssa Brescian joukkueessa torjuva Joronen ei turhaan ole saanut Italiassa kehuja.

EM-karsinnoissa Suomen hyvä puolustuspeli on perustunut topparien Paulus Arajuuren ja Joona Toivion yhteistyöhön. Nyt Arajuuri oli sivussa ja Toivio tuli vaihtoon 59. minuutilla.

Suomella ei ole Toiviolle ja Arajuurelle tai laitapuolustaja Jere Uroselle riittävän hyviä varamiehiä. Italian Serie B:ssä Chievossa pelaava Sauli Väisänen ja hänen nuorempi veljensä, Hollannissa Den Boschissa pelaava Leo Väisänen tulisivat nykytasollaan olemaan EM-kisoissa suurissa vaikeuksissa. Kreikka-ottelussa he eivät olleet riittävän hyviä.

Ennen kaikkea Suomen pelaajamateriaali on hyvin kapealla pohjalla. Se on selvää, että Roman Eremenkolla, Alexander Ringillä ja Niklas Moisanderilla olisi käyttöä EM-kisoissa, jos he haluavat tulla mukaan pelaamaan koko sydämellään maajoukkueen eteen.

Voitto Kreikasta olisi vienyt Suomen lohkoarvontojen kolmoskoriin. Nyt on varmaa, että Suomi joutuu neloskoriin ja vastaan tulee kolme kovempaa vastustajaa. Ateenassa Suomi menetti hienon sauman.

Joka tapauksessa Suomi teki historiaa saavuttamalla ensimmäisen arvokisapaikkansa. Koskaan aiemmin Suomi ei myöskään ole sijoittunut karsintalohkossaan kahden parhaan joukkoon.

Jos EM-kisoissa pelaisi yhä vain 16 joukkuetta, olisi Suomi päässyt jatkokarsintaan. Kun kisat pelattiin 16 joukkueen turnauksina vuosina 1996-2012, ei Suomi koskaan yltänyt jatkokarsintaan. Antti Muurista siteeraten, eteenpäin on menty.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jalkapallohuuma harmittaa suomalaisia – ”Miksi maajoukkueen pääsyä EM-kisoihin juhlitaan?”

Kommentoi Facebookissa