Huuhkajat otti historiallisen voiton Bulgariasta – ”Tää on upea jengi”

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia. (Kuva AOP)

Suomi voitti jalkapallon Kansojen liigan ottelussa Bulgarian 2-0. Aiemmin Suomi ja Bulgaria olivat kohdanneet A-maaotteluissa kahdeksan kertaa, eikä Suomi ollut voittanut niistä otteluista yhtäkään.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat otti vakuuttavan voiton Bulgariasta Kansojen liigan ottelussa Helsingin Olympiastadionilla. Suomalaiset loivat selvästi enemmän maalipaikkoja ja Robert Taylorin sekä Fredrik Jensenin toisen puoliajan maalit ratkaisivat.

Jo ensimmäisellä puoliajalla Suomi loi useita paikkoja, mutta viimeistely ei ottanut vielä onnistuakseen. Toisella puoliajalla odotetut maalit syntyivät.

Avausmaalissa 52. minuutilla Jere Uronen lähetti laidalta keskityksen boksiin ja Teemu Pukki yritti laukoa suoraan ilmasta. Pukin yritys epäonnistui, mutta Suomen onneksi pallo putosi suoraan maalin eteen nousseelle Robert Taylorille, jolla oli helppo työ uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa viimeistelyssä.

Toisen maalin teki 67. minuutilla Fredrik Jensen. Hän oli ehtinyt olla kentällä vain vajaat kaksi minuuttia. Jensen laukoi boksin rajalta takakulmaan.

Jensen oli tehnyt maalin myös syyskuussa Irlantia vastaan. Silloinkin hän osui heti tultuaan vaihdosta kentälle.

Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan pelisuunnitelma toimi ihan hyvin.

– Aika lailla puolustuspeli menikin, kuten piti. Kaksi laukauksia Bulgaria sai maalia kohti. Omassa hyökkäyspelissä saatiin riittävästi laukauksia maalia kohti, Kanerva totesi.

Bulgaria tuli kovaa kummankin puoliajan alussa. Kanervan mukaan Bulgaria hieman pakotti Suomen alas. Varsinaisesti ei ollut suunnitelmana olla niin alhaalla.

– Hyökkäyspeliin kuuluu suunnitelma, että pyritään hyödyntämään pallonriisto nopeasti. Ekalla jaksolla oli muutama hyvä lähtö. Ei tarkoitus ollut, että välillä valutaan pikkaisen alaspäin, mutta Bulgaria pakotti meidät siihen. Täytyy analysoida, olisiko prässin voinut nostaa pikkaisen ylemmäksi.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kanerva korosti, ettei vastassa ollut suinkaan huono joukkue.

– Oli tiedossa Bulgarian joukkueen taso. Taitavia pelaajia. Ne pystyy välillä pakottamaankin vastustajan puolustamaan alempaa.
Otteluun päästettiin yleisöäkin. Katsojamääräksi ilmoitettiin 6587.

Kanerva ylisti yleisön pelifiilikselle tuomaa nostetta.

– Haluaisin korostaa fanien merkitystä. Kyllä se toi fiilaria itse kullekin ja näkyi pelaajistakin, kun ne Maamme-laulua lauleskeli. Olivat aika täpinöissä, kun yleisö yhtyi siihen lauluun. Sitä on kaivattu tässä.

Voitollaan Suomi teki historiaa. Aiemmin Suomi oli kohdannut Bulgarian kahdeksan kertaa ja hävinnyt peleistä seitsemän. Kerran oli pelattu tasan.

– Tämä on upea jengi. Tehtiin pienimuotoista historiaa, kun ensimmäisen kerran Suomi voitti Bulgarian. Edellisen ikkunan aikana Suomi voitti ensimmäisen kerran Irlannin. Ja ensimmäinen EM-kisapaikkakin on saavutettu. Odotetaan, että joukkue tekee jatkossakin historiaa, Kanerva kiitteli.

Kansojen liigan pelit jatkuvat keskiviikkona. Silloin Suomi kohtaa Olympiastadionilla Irlannin.

Syyskuussa Suomi voitti Irlannin Dublinissa Jensenin maalilla 1-0. Keskiviikkona Irlannin kokoonpano lienee erilainen koronakaranteenien ja korttitilin täyttymisten takia.

– Bulgarialla oli pettynyt joukkue tappion jälkeen. Valmentaja laittoi näyttöhaluisia pelaajia kentälle, mitä odotettiinkin. Mitä sitten Irlanti tekee. Siellä on monta muuttujaa taustalla ja meidän pitää varautua erilaisiin skenaarioihin ja valmistaa pelaajat mahdollisimman hyvin erilaisiin vaihtoehtoihin, ennakoi Kanerva ottelua.

Avauskokoonpanon osalta Kanervalla on positiivinen ongelma. Laidoille on jopa ylitarjontaa pätevistä pelaajista. Robert Taylor ja Ilmari Niskanen esiintyivät Bulgaria-ottelussa tonteillaan vahvasti.

– Irlanti-peli oli Taylorilta hyvä ja tänäänkin suoriutui ihan mallikkaasti. Laitapelaajien osalta kilpailutilanne on kova, jos miettii, että Lassi Lappalainen ja Robin Lod puuttuivat. Herra Niskanen, Robert Taylor, Pyry Soiri ja kumppanit tuovat siihen kilpailutilannetta lisää. Aiheuttaa minulle positiivista päänvaivaa. On pohdittavaa, ketkä Irlanti-pelin pääsevät aloittamaan.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Elämää nöyryytyksen jälkeen – Huuhkajat suosikkina Bulgariaa vastaan

Kommentoi Facebookissa