Elämää nöyryytyksen jälkeen – Huuhkajat suosikkina Bulgariaa vastaan

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Huuhkajat pesee kasvojaan surkean Puola-tappion jälkeen sunnuntaina Helsingin Olympiastadionilla. Suomen vastustajana Kansojen liigan ottelussa on Bulgaria.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien keskiviikkoinen ottelu Gdanskissa Puolaa vastaan oli säälittävää katseltavaa. Puola löi suomalaisia kuin vierasta sikaa ottaen voiton maalein 5-1.

Kyse oli harjoitusottelussa, joten Puola ja Suomi tekivät kokeiluja vaihtopelaajillaan. Ottelu osoitti, miten paljon laajempi pelaajamateriaali Puolalla on Suomeen verrattuna.

– Olisi pitänyt olla rohkeampia ja parempia varsinkin avausjaksolla, emme oikein päässeet mihinkään, summasi Suomen avauskokoonpanossa nähty Nikolai Alho Viasatin tv-haastattelussa.

Puola-ottelu osoitti, ettei Suomella ole jakoa kakkosmiehistöllään eurooppalaista huippumaata vastaan. On turha jossitella, olisiko neljän miehen puolustuslinja toiminut ensimmäisellä puoliajalla viiden miehen puolustuslinjaa paremmin. Varmasti Puola olisi helposti päässyt maalipaikoille Suomen taktiikasta riippumatta.

Ensimmäisellä puoliajalla Puola siirtyi 3-0 -johtoon. Toisella puoliajalla Suomi sai otetta, kun vaihdettiin neljän miehen puolustuslinjaan. Tosin tilanteeseen vaikutti pitkälti sekin, ettei Puola kolmen maalin johtoasemassa enää prässännyt yhtä kovaa.

Suomen pelit jatkuvat sunnuntaina Helsingissä Kansojen liigan ottelulla Bulgariaa vastaan. Puola-ottelun annilla ei ole Bulgaria-pelin kannalta mitään merkitystä. Kyse on täysin erilaisesta kamppailusta.

Bulgaria-ottelussa on urheilullista panosta ja Suomi lähtee siihen peliin parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Vastustajana on Puolan kakkosmiehistöä heikompi ryhmä.

Bulgarian jalkapallo eli suuruuden aikojaan 1990-luvulla. FC Barcelonan tähtipelaaja Hristo Stoitshkov lukeutui sillä vuosikymmenellä maailman parhaiden pelaajien joukkoon. Vuoden 1994 MM-kisoissa Bulgaria sijoittui neljänneksi.

Kun Stoitshkov ja hänen ikäpolvensa muut taitavat bulgarialaispelaajat vetäytyivät kentiltä, romahti Bulgarian maajoukkueen taso. Taloudellisten kriisien, poliittisen korruption ja maastamuutosta seuranneen väestökadon riivaamassa köyhässä maassa juniorityö ei ole tuottanut enää uusia huippupelaajia. Arvoturnauksissa Bulgaria ei ole esiintynyt 2004 EM-kisojen jälkeen.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Viime torstaina Bulgaria hävisi EM-jatkokarsintaottelussa Unkarille maalein 1-3. Se tulos oli hyvä esimerkki Bulgarian tämän päivän tasosta. Suomi on sentään saavuttanut paikan 2021 EM-kisoihin voitettuaan Kreikan ja Bosnia-Hertsegovinan kaltaisia Bulgariaa parempia joukkueita.

Kansojen liigassa Suomi avasi 0-1 -tappiolla Walesille. Toisessa ottelussaan Huuhkajat pehmitti Irlannin 1-0. Bulgaria ylsi kotonaan Irlannin kanssa 1-1 -tasapeliin, mutta hävisi Walesille vieraissa 0-1.

Lohkovoiton kannalta sunnuntain peli on Suomelle ja Bulgarialle ratkaiseva. Tappio tietäisi suurella varmuudella, ettei lohkon voittoon olisi mahdollisuuksia.

Helppo peli Huuhkajille ei ole sunnuntaina luvassa, mutta suosikista ei ole epäselvyyttä. Suomen kolmen viimeisen vuoden peliesitysten perusteella tasapelikin Bulgariaa vastaan olisi pettymys.

Toisin kuin surullisessa Gdanskin ottelussa, nähdään Suomen avauksessa sunnuntaina tutumpia pelimiehiä. Puola-ottelusta sivussa olleet Teemu Pukki, Jukka Raitala ja Tim Sparv ovat nyt mukana. Myös tuttu topparipari Paulus ArajuuriJoona Toivio lienee tositoimissa.

Tosin huonojakin uutisia on tullut. Thomas Lam jää Bulgaria-pelistä sivuun Puola-ottelussa saamansa kolhun takia. Nuori hyökkääjälupaus Lassi Lappalainen ei pelaa olkapäävamman takia.

Suomen kokoonpanon osalta mielenkiinnolla odotetaan, valitseeko päävalmentaja Markku Kanerva viiden tai neljän miehen puolustuslinjan. Wales-ottelussa viiden miehen puolustuslinja ei toiminut, mutta Irlanti-ottelussa viiden miehen linja tuotti tulosta. Se johtui siitäkin, että Irlanti on Walesia heikompi joukkue.

Vuonna 2019 EM-karsinnoissa Suomi kykeni voittamaan Kreikan ja Bosnia-Hertsegovinan neljän miehen puolustuslinjalla. Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina ovat suunnilleen Irlannin tasoisia joukkueita.

Huuhkajat pelaa sunnuntaina ensi kertaa kotiyleisönsä edessä 11 kuukauteen. Syyskuun Wales-peli pelattiin Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n säännösten takia tyhjille katsomoille, mutta nyt katsojia on mahdollista ottaa 500 katsomolohkoa kohden. Yli 300 miljoonalla eurolla peruskorjatulle Helsingin Olympiastadionille on tulossa noin 8000 katsojaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille raju opetus – Puola löi suomalaisia kuin vierasta sikaa

Kommentoi Facebookissa