Huuhkajat tarjoamassa kuuman EM-kesän – Palloliitto tienaamassa miljoonia

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa.

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Palloliitto tienaisi Huuhkajien EM-kisapaikasta vähintään 9,25 miljoonaa euroa.

JALKAPALLO Suomi pelaa 99-prosenttisella varmuudella jalkapallon EM-turnauksessa 2020. Kompurointi Liechtensteinia vastaan marraskuussa Helsingissä Töölön stadionin tekonurmella tuskin on mahdollista. Vastustaja on Suomen joukkuetta niin paljon huonompi, että Suomen pitäisi voittaa ottelu puolivaloillakin.

Mikäänhän ei tietenkään ole varmaa ennen kuin on varmaa, mutta Suomessa on kyllä hyvä syy jo ruveta valmistautumaan kesään 2020, jolloin Suomi esiintyy ensi kertaa miesten EM-kisoissa. Jalkapallon arvoturnauksia seurataan Suomessa paljon ja tilanne tuleekin olemaan erikoinen, kun Suomikin on mukana.

Jännityksellä odotetaan, yltääkö Huuhkajat jääkiekkomaajoukkue Leijonien tv-katsojalukuihin MM-kisoissa. ”Skoda Cup” -pilkkanimelläkin kutsutusta jääkiekon MM-turnauksesta monet parhaat pelaajat kieltäytyvät, mutta silti turnaus on Suomessa iso instituutio. Joka kevään perinne, jota seuraa sellaisiakin ihmisiäkin, jotka eivät urheilusta muuten paljoa välitä.

Jalkapallon arvoturnauksissa kaikki parhaat pelaajat haluavat ehdottomasti olla mukana. Varsinkin suomalaispelaajille arvokisoihin pääsy on ”kerran elämässä” -kokemus.

Ensi kesänä Huuhkajilla on mahdollisuus saada Suomessa ”Skoda Cupin” veroista julkisuutta. Jalkapallo on jo Suomen harrastetuin urheilulaji, mutta 2020 sillä on mahdollisuus nousta maajoukkuesuosiossa jääkiekon tasolle.

Palloliitto tienaa ainakin mukavasti. Pelkkä kisapaikka tuo 9,25 miljoonan euron tulot.

Alkulohkossa jokaisesta voitosta Palloliitto saisi 1,5 miljoonaa euroa ja tasapelistä 750 000 euroa. Jatkopaikka lohkosta neljännesvälieriin toisi 2 miljoonaa, puolivälieräpaikka 3,25 miljoonaa, välieräpaikka 5 miljoonaa, EM-hopea 7 miljoonaa ja Euroopan mestaruus 10 miljoonaa.

Pelaajille 9,25 miljoonan potista menee noin kolmannes eli jokainen pelaaja saa kisoihin osallistumisesta yli 100 000 euroa. Lisäksi noin miljoona euroa Palloliitolta palaa turnauksiin liittyviin kuluihin.

Jäljelle jää silti sievoinen viiden miljoonan euron summa. Todennäköisesti valtaosa siitä laitetaan suomalaisen jalkapallon kehittämiseen.

EM-kisoja pelataan vuonna 2020 peräti 12 eri maassa. Alkulohkojärjestäjät ovat Rooma ja Baku, Kööpenhamina ja Pietari, Amsterdam ja Bukarest, Lontoo ja Glasgow, Bilbao ja Dublin sekä Budapest ja München.

Kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Belgia, Italia, Venäjä, Puola, Ukraina ja Espanja. Italia pelaa varmuudella kolme alkulohkopeliä Roomassa. Venäjä pelaa ainakin kaksi ottelua Pietarissa ja Espanja ainakin kaksi ottelua Bilbaossa, jossa kaikki eivät suhtaudu Espanjan maajoukkueeseen suopeasti Baskimaan itsenäisyyshalujen takia.

Todennäköisesti Englanti, Saksa ja Hollantikin selviytyvät kisoihin. EM-kisoissa Suomella riittääkin huippuotteluvaihtoja.

Huuhkajat saattaa alkulohkossaan pelata Englantia vastaan Lontoon Wembleyllä, Saksaa vastaan Münchenin Allianz-areenalla, Hollantia vastaan Amsterdam-areenalla, Espanjaa vastaan Bilbaon San Mamesilla, Italiaa vastaan Rooman Stadio Olimpicolla tai Venäjää vastaan Pietarin Krestovski-stadionilla. Lähes varmasti joku näistä peleistä toteutuu.

EM-karsintalohkopelit päättyvät 19. marraskuuta. Lohkoarvonta järjestetään Romanian Bukarestissa 30. marraskuuta. Lisäkarsinta järjestetään maaliskuun lopulla ja Suomi pääsee yrittämään kisapaikkaa vielä sieltä, jos käsittämätön romahdus Liechtensteinia vastaan tapahtuisi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat voi vielä pudota EM-kisoista – näin historian eeppisin romahdus toteutuisi!

Kommentoi Facebookissa