Huuhkajat Teemu Pukki -kuumeen keskellä – ”Tosi magee juttu, että on supertähti täällä”

Teemu Pukki mättää Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. Tampereella hän teki kaksi maalia Bosnia-Hertsegovinan verkkoon

Teemu Pukki mättää Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Teemu Pukin menestys innostaa Italiassa pelaavaa Suomen maajoukkuepelaajaa Sauli Väisästä.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien ympärillä riittää hypeä joukkueen valmistautuessa Tampereella torstaina Kreikkaa ja sunnuntaina Italiaa vastaan pelattaviin EM-karsintaotteluihin. Huuhkajat taistelee vahvasti EM-kisapaikasta ja Teemu Pukki on valittu Valioliigan elokuun parhaaksi pelaajaksi.

Pukki mätti Norwichille ensimmäisessä kolmessa Valioliigan ottelussaan viisi maalia. Julkisuus on ollut valtavaa. Pukki on tilanteesta hieman hämmentynytkin.

– En vieläkään tunne itseäni kauhean mukavaksi tässä tilanteessa. Mitä olen seurannut mediaa, niin on lähtenyt vähän käsistäkin, kun on uutisia kaiken näköisistä jutuista. Mutta se kertoo siitäkin, että on tehnyt asioita oikein ja se on tärkeää, että futiksesta puhutaan Suomessa. On ollut aikoja, kun ei futiksesta tullut uutisia, niin muutos on vaan positiivista, Pukki toteaa.

Vertailut maailman huippuihin eivät Pukin mielestä ole realistisia.

– On lähtenyt vähän laukalle. Messi ja Ronaldo ovat vähän eri tasoa vielä. Ei ikinä pitäisi niihin verratakaan, hän naurahtaa.

Pukki siirtyi neljä vuotta sitten kööpenhaminalaiseen Bröndbyyn. Hän pelasi Tanskan pääsarjassa kolme vuotta ja kehittyi siellä nykyiselle tasolleen.

– Siellä oli huikeat neljä vuotta. Tykkäsin olla siellä ja paljon positiivisia muistoja jäi. Bröndbystä tuli jo koti ja voin sanoa, että ura lähti siellä taas uuteen nousuun. Tanskan liigan taso on mun mielestäni hyvä, Pukki toteaa Bröndbyn vuosistaan.

Pukki myöntää, ettei olisi pari vuotta sitten Tanskassa vielä uskonut, että tie veisi valintaan Valioliigan kuukauden pelajaaksi.

– En voi sanoa, että olisin siellä ajatellut, että pelaisin vielä Valioliigassa. Mutta Valioliigassa ollaan nyt.

Maajoukkuekaverit ovat Pukin menestyksestä innoissaan. Italiassa Chievossa pelaaja puolustaja Sauli Väisänen naurahtaa, että onnittelujen antaminen Pukille tämän upeista saavutuksista on jo rutiiniakin.

– Pitää olla kiitollinen, että saa olla samaan aikaan täällä Huuhkajissa kuin Teme. Se on huikeassa vireessä, mikä on magee juttu. Saa olla koko ajan kättelemässä ja onnittelemassa kaikesta, Väisänen toteaa Sport Contentille.

Väisäsen mukaan menestys ei ole noussut Pukilla hattuun.

– Teme on tosi magee äijä. Tosi nöyrä. Totta kai toivoo hänelle aina onnistumisia. Tosi magee juttu, että meillä on tommoinen supertähti täällä.

Pukki on kulkenut menestykseensä kuoppaista tietä. Valioliigaan Pukki nousikin vasta 29-vuotiaana.

– Muutama vuosi sitten Teme ei välttämättä itsekään uskonut. Nyt se on realiteetti ja nyt sen uskoo, kun sen näkee omin silmin. Se antaa uskoa omaankin tekemiseen, kun ei se maailman huippu niin mahdoton saavutettava olekaan, Väisänen kertoo.

Suomen joukkueen toinen merkittävämpi tähti Lukas Hradecky torjuu Bundesliigassa Bayer Leverkusenin maalivahtina. Väisäsen mukaan Pukkia ja Hradeckya yhdistää pelitaitojen lisäksi nöyrä ja mukava luonteenlaatu.

– Luke on mahtava veskari. Kaikki tietävät hänen taitonsa ja hän on näyttänyt sekä täällä maajoukkueessa että seurajoukkueessa. Ihan maailman eliittiä ollut jo vuosia. Jätkänä Luke on ihmeellisen nöyrä. Tosi jalat maassa tyyppi, kuten Temekin. Mukava pukukoppipelaaja myös. Kiva saada pelata niiden kanssa samaan aikaan, kehuu Väisänen Hradeckya.

Väisänen ei ole ainoa Italiassa läpimurtonsa tehnyt maajoukkuepelaaja. Tällä kaudella Serie A:ssa pelaa Jesse Joronen, joka torjuu Brescian ykkösmaalivahtina.

– Jesse on aloittanut siellä hyvin myös. Se ei ollut yllätys, koska Jessekin on ihan huippuluokan veskari. Kööpenhaminen pelejä katsoin, niin ei yllättänyt ollenkaan, että hän pystyy olemaan huippu myös Serie A:ssa. Katotaan, mihin Jessenkin tie vielä elämässä menee, kehuu Väisänen.

Suomi ja Kreikka kohtaavat Tampereella torstaina kello 21.45. Voitto veisi Suomen jo aika lähelle EM-kisapaikkaa. Kreikka on puolestaan pakkovoiton edessä säilyttääkseen kisapaikkaan vielä mahdollisuudet.

Haastattelut Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Teemu Pukki valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi – ”En ihan odottanut”

Kommentoi Facebookissa