Huuhkajien Pyry Soiri historiallisesta mahdollisuudesta: ”Pitää ehdottomasti uskoa EM-kisapaikkaan”

Huuhkajien EM-karsintapelit tulevat Pyry Soirille vastaan kesäloman keskellä.

Huuhkajien EM-karsintapelit tulevat Pyry Soirille vastaan kesäloman keskellä. (Kuva Otto Palojärvi)

Suomen jalkapallomaajoukkueessa vahvoja otteita esittänyt Pyry Soiri pitää EM-unelmaa realistisena.

JALKAPALLO Pyry Soiri on pelannut Suomen jalkapallomaajoukkueessa Huuhkajissa vasta 15 ottelua, mutta noussut lyhyessä ajassa yhdeksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Soiri uhkui itseluottamusta kertoessaan odotuksistaan lauantain EM-karsintaotteluun Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Seuratasolla Soiri, 24, pelaa Itävallassa perinteikkäässä Wienin lähiöjoukkueessa Admira Wackerissa. Seurajoukkuekausi ei mennyt häneltä ihan putkeen. Peliaikaa ei tullut aivan odotetusti, eikä joukkueenkaan kausi oikein onnistunut,

– Voisin sanoa, että meillä oli tosi vaikea kausi. Ei mennyt ihan niin kuin piti kun ajatellaan, millainen laatu meidän joukkueessa oli. Paljon tuli kuitenkin opittua ja hyvä kokemus oli kanssa, Soiri toteaa.

Itävallan liigan pelit päättyivät Soirilta pari viikkoa sitten. Huuhkajien EM-karsintapelit tulevat vastaan kesäloman keskellä.

– Kyllä pelit voisivat tulla aikaisemminkin. Tietysti meillä on pelaajia Pohjoismaiden sarjoissakin ja aikataulut on vaikeita sarjaohjelmien takia. Mutta moni meidän pelaajista on treenannut lomallakin ja kaikki ovat hyvässä kunnossa. En voi muutenkaan itse vaikuttaa otteluohjelmiin, joten turha sen enempää kommentoida, Soiri toteaa maajoukkuepelien ohjelmasta.

Bosnia-Hertsegovinan kohtaamista kotona voi pitää Suomelle hyvinkin merkittävänä haasteena. Italia on lohkon selkeä voittajasuosikki. Suomi, Bosnia ja Kreikka taistelevat lohkon toisesta kisapaikasta.

Bosnialaisten tähtipelaaja Miralem Pjanic on Suomi-ottelusta sivussa, mutta bosnialaisilla on useita muitakin kovan luokan pelaajia, kuten AS Roman tähti Edin Dzeko.

– Paljon ollaan käyty niitä läpi ja tiedetään, että siellä on kova nippu tulossa. Muutama nimekäs pelaaja on poissa, mutta se ei muuta meidän latausta mitenkään. Veikkaan, että ne bosnialaisetkin ovat katsoneet, ettei tänne voi vaan tulla. Tosi mielenkiintoista nähdä, arvioi Soiri vastustajaa.

Soirin mukaan Bosnia-Hertsegovina pelaa samalla lailla kuin Armenia, jonka Suomi onnistui maaliskuussa voittamaan vieraskentällä 2–0. Toki Armenia on Bosnia-Hertsegovinaa heikompi joukkue.

– Vähän voisi kyllä verrata Armeniaan. Niillä on se Dzeko siellä. Hän on isossa roolissa, ja vähän samanlainen, kuin Henrikh Mkhitaryan Armenialla.

Lauantain ottelun jälkeen Suomen joukkue matkustaa Liechtensteiniin hakemaan tiistaina pelattavasta pakkovoittoa. Soirin mukaan kolmen päivän tauko on riittävä.

– Tämä on se minimiaika pelien välille, mutta aikaisempien kokemusten perusteella se toimii ja on kiva päästä pelaamaan.

Liechtenstein-peliä Soiri ei muuten ole ajatellut.

– Ollaan keskitytty peli kerrallaan. Siten mun mielestäni pitää mennä. Katsotaan Bosnia-peli ensin ja sitten katsotaan, mitä tehdään Liechtensteinin kanssa.

Suomi voitti viime syksynä Kansojen Liigan lohkonsa päihitettyään Kreikan, Unkarin ja Viron. Lohkovoitto toi paikan ylimääräiseen EM-karsintaan.

Soiri ei ajattele ”varapatruunaa”. Hän on vakuuttunut, että Huuhkajat voisi napata historiallisen EM-kisapaikkansa jo varsinaisen karsinnan kautta.

– Pitää ehdottomasti uskoa. Olen sellainen, että tykkään uskoa paljon, mutta tavoitteen toteutumisen eteen pitää tehdä töitä. Pitää olla halua kehittyä. Tulokset ovat olleet hyviä, mutta samalla meillä on se isoin tähtäin vielä edessä. Töitä pitää jatkaa koko ajan.

EM-karsintapelien jälkeen Soiri pääsee jatkamaan lyhyttä kesälomaansa. Ajatukset ovat kiinni kuitenkin Huuhkajien peleissä.

– Mulla on pieni loma, mutta en ole suunnitellut sitä enempää. Keskityn ensin näihin matseihin ja päätän sitten lomasuunnitelmistani, hän totesi.

Suomi–Bosnia-Hertsegovina -ottelu pelataan lauantaina Tampereella Ratinan stadionilla. Ottelu alkaa kello 19.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkaja-vahti Lukas Hradecky yllätti karaokessa Barcelonassa: ”Oli hyvin suomalaiset juhlat”

Kommentoi Facebookissa